Het gouden paar op hun trouwdag, 28 juli 1967.
Het gouden paar op hun trouwdag, 28 juli 1967. Foto: PR

Het was meteen raak goed tussen Tinus en Hilde van Tol-Biesbroek

huwelijksjubileum n Ze ontmoeten elkaar in januari 1967 in café Zilverspoor in de Leidse Breestraat. Hij was meteen onder de indruk van de mooie blondine, zij vond de zeeman met z'n koperkleurige haardos ook erg leuk.

Door: Corrie van der Laan

Eigenlijk was het meteen goed raak, kijken Tinus en Hilde van Tol-Biesbroek terug. Een half jaar later, op 28 juli, stapten ze in het huwelijksbootje wat betekent dat ze overmorgen hun gouden bruiloft beleven. Vanwege hun vakantie kwam locoburgemeester Kees Wassenaar hen al een maand geleden feliciteren met deze mijlpaal.

Tinus (1943) is een geboren en getogen Leiderdorper. Hij had geen makkelijke start. Zijn vader stierf vier maanden voor hij geboren werd waarna zijn moeder achterbleef met zes kinderen. Tinus komt uit een familie van schippers en ook hij hoorde de lokroep van de zee. Op zijn veertiende monsterde hij aan op een kustvaarder en in de jaren daarna voer hij op verschillende schepen door heel Europa en later ook tussen Europa en de VS.

Hilde (1943) is een echte Leidse. Toen ze Tinus ontmoette, werkte ze als koffiejuffrouw in de stationsrestauratie op perron 2 van Leiden Centraal. "Dat was handig, mijn moeder ging de volgende dag met de trein en kon haar zo meteen ongemerkt keuren", lacht Tinus.

Thuis had Hilde het niet naar haar zin en zo kwam het dat ze al enkele weken na die eerste ontmoeting bij de familie van Tol in huis kwam. Tinus: "Er werd een stretcher bed voor haar op zolder gezet. Dat haalde ik elke ochtend snel een beetje door elkaar zodat het leek of het beslapen was. Maar mijn moeder was ook niet gek en die heeft het op een gegeven moment weggehaald. Wat voor ons het signaal was om te gaan trouwen."

Ze waren net getrouwd toen de mogelijkheid zich voordeed om te varen én wonen op een binnenvaartschip, de Natra 9. Die grepen ze met beide handen aan. Voor Hilde was het een totaal nieuw leven. "Maar ik vond het erg leuk."

In 1972 kwam als gevolg van de oliecrisis de klad in de binnenvaart. Het echtpaar kwam terug naar Leiderdorp waar ze woonruimte vonden aan de BG Cortslaan. Tinus volgde een machinistenopleiding en ging aan de slag als kraanmachinist. Later belandde hij in het schildersvak, wat hij deed tot zijn prepensioen. Vervolgens werkte hij nog tot z'n 70ste als chauffeur bij het Motorhuis Leiden. Hilde werkte onder meer bij modezaak Lampe in Leiden, het distributiecentrum van C&A in Katwijk en felicitatiedienst Felicitas in Leiderdorp.

Er volgden nog twee verhuizingen, allebei binnen Leiderdorp. In 1990 naar het Nievaartpad en in 2005 naar hun huidige woning aan de Wilddreef. In het appartement vallen meteen de fraaie scheepsmodellen op. Ze kunnen allemaal echt varen en zijn perfect op schaal gebouwd door Tinus die als voorbeeld bij voorkeur de schepen neemt waarop hij zelf gevaren heeft. Hij heeft inmiddels al heel wat van zijn modellen verkocht. Maar eentje is er zeker niet te koop: dat van de Natra 9 waar het gouden paar z'n eerste eigen stekkie had.

Locoburgemeester Wassenaar met het gouden paar bij het model van de Natra 9. | Foto: C. v.d. Laan