Het fotogenieke Pieterskerkhof in Leiden. | Foto: PR
Het fotogenieke Pieterskerkhof in Leiden. | Foto: PR Foto: PR

Op pad met de LVU

buitenprogramma n De Volksuniversiteit Leiderdorp (LVU) komt in augustus met een programma vol excursies en buitenactiviteiten.

Lezing plus vaarexcursie

In samenwerking met het Leiderdorps Museum organiseert de LVU op donderdag 17 augustus van 13.00 tot 16.30 uur een lezing plus vaartocht met als onderwerp 'de groei van Leiderdorp'. De vaartocht gaat over de Dwarswetering, Zijl, Oude Rijn en de Does. Vanaf het water ziet alles er anders uit en ontdekt u een nieuwe logica in de verbinding tussen stad en land.

Fototrip + workshop

Op vrijdag 18 augustus van 14.00 tot 16.00 uur is er een fototrip om historisch Leiden op de gevoelige plaat te zetten. Een gids vertelt over plekken en gebouwen, de docent helpt waar nodig bij het fotograferen. De wandeling is gekoppeld aan een workshop op dinsdag 29 augustus van 19.30 tot 21.00 uur om de foto's die tijdens de excursie zijn gemaakt te bespreken en te bewerken.

Doe-excursie + workshop

Voor wie liever tekent dan fotografeert is er op dinsdag 22 augustus van 14.00 tot 16.30 uur een gegidste wandeling door Leiden met het schetsblok in de hand. Deelnemers leggen gebouwen, stadsgezichten en mooie doorkijkjes vast. Hieraan gekoppeld is een workshop op dinsdag 29 augustus van 14.00 tot 16.30 uur om de schetsen die tijdens de excursie zijn gemaakt te bespreken en uit te werken.

En verder

En er zijn nog meer buitenactiviteiten, zoals tai chi op de zaterdagen 19 en 26 augustus, yoga op de woensdagen 23 en 30 augustus en een excursie langs de kunst in de Leiderdorpse heemtuin op zaterdag 26 augustus.

Meer informatie en inschrijving: W www.leiderdorpse-volksuniversiteit.nl, E leiderdorp@volksuniversiteit.nl, T (071) 5411732.


Zelf Griekse beelden tekenen in Studio RMO

vakantietip n Wie op zoek is naar een leuk, spannend en gezellig dagje uit, kan deze zomervakantie terecht in het Rijksmuseum van Oudheden aan het Rapenburg 28 in Leiden

In de splinternieuwe kindertentoonstelling én tekenatelier Studio RMO kun je de kunst van de oude Grieken bewonderen en als tekenaar aan de slag gaan. In Studio RMO sta je oog in oog met gipsen replica's van beroemde Griekse beelden uit de oudheid. Griekse kunstenaars waren namelijk waanzinnig goed in het maken van beelden. Maar dat kan jij ook: haal het Studio RMO-tekenboekje bij de kassa, bestudeer de beelden, doe de tekenopdrachten en word zélf de kunstenaar!

Museum Escape

Tot en met 3 september staat Museum Escape in de Tempelzaal, een spannende pop-up escape room over archeologie - voor volwassenen. Deelnemers hebben 45 minuten de tijd om een eeuwenoud mysterie te ontrafelen. Dat mysterie staat in de vorm van een kist in de Tempelzaal van het museum. Om te ontdekken welke archeologische verrassingen er in de kist verborgen zitten, moet je puzzels oplossen, raadsels ontcijferen en aanwijzingen verzamelen. Museum Escape kun je met een groep van twee tot en met zeven personen doen (alle leeftijden, minimaal één persoon van 18 jaar of ouder).

Live restauratie

Een aantal gipsen beelden in Studio RMO is hard toe aan een opknapbeurt. Daarom is restaurator Renske Dooijes tot en met 27 augustus iedere maandag-, dinsdag en donderdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur live aan het werk in de expositiezaal. Je mag haar alles vragen over het restaureren!

En nog meer

Verder zijn er natuurlijk nog alle andere vaste en tijdelijke tentoonstellingen die je kunt zien in het museum. Kinderen uit de regio's Leiden en Den Haag mogen tot en met 20 augustus 2017 met hun VakantiePas (www.vakantiepas.nl) gratis het museum in.

www.rmo.nl/zomervakantie2017

Lekker zelf aan de slag in Studio RMO | Foto: Ilona Hartensveld