Sammy Jo en Isa met hun 'gouden' batons. | Foto: PR
Sammy Jo en Isa met hun 'gouden' batons. | Foto: PR Foto: PR

Tamarco heeft eigen Maestro wedstrijd

uitdaging n Marchingband Tamarco uit Leiderdorp sloot het seizoen af met een muzikale uitdaging voor de jeugdleden. Net als in het gelijknamige tv-programma stonden acht jonge kandidaten voor het orkest in een strijd om de titel Maestro.

Woensdagavond 5 juli was de laatste repetitie van Tamarco voor de zomervakantie en zoals gewoonlijk werd daar iets bijzonders van gemaakt. Net als vorig jaar kregen de jeugdleden de kans het orkest te dirigeren. Acht enthousiaste kandidaten meldden zich voor deze uitdaging.

Uiteraard werden zij niet zomaar in het diepe gegooid. Al een paar weken van tevoren werd begonnen met oefenen. Eerst leerden ze de basisbeginselen van het dirigeren. Belangrijkste is het aangeven van de één. En voordat men begon te spelen hardop tellen zodat het tempo bepaald kan worden. Ook werd gekeken waar leuke stukjes in de muziek zaten, zoals een moeilijk stukje in 'Thriller'. Voor de gevorderden werd ook gekeken welke instrumentgroepen een solo hadden en hoe er dynamisch gespeeld moest worden. Drie oefensessies van een uur – waar het er overigens érg gezellig aan toe ging – later waren ze er helemaal klaar voor.

Vorige week woensdagavond was het dan zover: de strijd om de titel Maestro! Er werd gestreden in twee categorieën: 'leerlingen' voor de beginnende leerlingen en 'champions league' voor de jongeren die al meespelen in het orkest. De jury bestond uit Ferdi, de dirigent van Tamarco, en instructeurs Dicky en Barry. Uiteraard was er voor deze avond ook publiek uitgenodigd.

Één voor één mochten de kandidaten een door henzelf gekozen nummer ten gehore brengen met het orkest. En ze deden hun stinkende best. Ferme slagen, concentratie, zenuwen overwonnen, charme, dynamiek, strak ritme – alle kandidaten lieten zich van hun beste kant zien.

De jury had er dan ook een zware dobber aan een winnaar aan te wijzen. Na een klein kwartier waren ze eruit. Als eerste werden Merel, Marah, Suzanne en Sammy Jo, de deelnemers in de categorie leerlingen, naar voren geroepen. Dirigent Ferdi nam het woord en gaf iedere deelnemer nog even een paar kleine puntjes positieve feedback. De winnaar in deze leerlingengroep was Sammy Jo. Zij ontving de 'gouden' baton, een leuke attentie en een luid applaus van het publiek en de muzikanten. Voor de nummer twee, Suzanne, was er een eervolle vermelding. Het was namelijk een nek-aan-nek race.

De overige vier kandidaten, Youri, Pauline, Isa en Sjoerd, werden daarna ook naar voren geroepen. Ondanks dat het een spelletje is, waren ze toch allen zichtbaar zenuwachtig. Ook hier was het een nek-aan-nek race maar de jury koos toch voor Isa als de winnaar. Zij was blij met haar bokaal, roos en leuke attentie. En natuurlijk met het luide applaus. Ook hier moet de nummer twee even genoemd worden. Dit was in deze groep Youri. Knap. want hij had maar één keer de repetities bij kunnen wonen.


Wandelen voor mensen Crohn of Colitis Ulcerosa

biowalks n De regio Zuid-Holland van de CCUVN (Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland) organiseert op de zondagochtenden 16 juli en 17 augustus 'biowalks' speciaal voor patiënten met een van deze darmziekten. De wandelingen, met een CCUVN deskundige en een IVN gids, zijn van 10.30 tot 12.00 uur in Warmond, op recreatie-eiland Koudenhoorn. Op meerdere plaatsen op het eiland is het mogelijkheid een sanitaire (nood)stop te maken. Tijdens het lopen kunnen ervaring uitgewisseld worden over de ziekte.

De groep bestaat uit maximaal 15 deelnemers. Na afloop staat er koffie of thee klaar in het Paviljoen.

Verzamelpunt is de VVV Warmond aan de Gemeentehaven 3 in Warmond. De kosten bedragen 5 euro voor CCUVN leden en 7,50 euro voor niet-leden. Aanmelden kan via vragenlijst.dezorgvraag.nl/2017biowalk tot de vrijdag voorafgaand aan de wandeling.