Fietsmaatjes nemen hun gasten mee op een elektrisch ondersteunde duofiets. | Foto: Wim Schellekens
Fietsmaatjes nemen hun gasten mee op een elektrisch ondersteunde duofiets. | Foto: Wim Schellekens Foto: PR

Vrijwilligers gezocht om met gasten te fietsen

oproep n Fietsmaatjes Leiden-Leiderdorp is op zoek naar een paar vrijwilligers die het leuk vinden fietstochtjes te maken op een elektrisch ondersteunde duofiets, samen met gast die dat zelf niet meer kan .

Op dit moment zijn er twee concrete aanvragen waarvoor dringend vrijwilligers nodig zijn. De eerste gaat om een woongroep in Leiderdorp van vijf opgewekte mannen en vrouwen met niet-aangeboren hersenletsel. Zij willen graag als gast meefietsen om zo ook buiten te komen en te bewegen en contact te hebben met de vrijwilliger. Fietsmaatjes Leiden-Leiderdorp zoekt twee tot drie vrijwilligers om op regelmatige basis met deze vijf te fietsen.

De tweede aanvraag komt van Activiteitencentrum Gading in Leiderdorp. Vier cliënten van de dagbesteding zouden graag willen fietsen met een maatje. Er zijn twee tot drie vrijwilligers nodig die tijd hebben om op werkdagen tussen 13.00 en 14.30 een tochtje met hen te maken.

De elektrisch ondersteunde duofiets die bij verzorgingshuis Leythenrode staat kan worden gebruikt. Nieuwe vrijwilligers krijgen een korte instructie. De vrijwilliger bespreekt samen met de gasten welke dagen en tijden geschikt zijn en ook hoe vaak er gefietst zal worden.

Kijk voor meer informatie en aanmelden op de website www.fietsmaatjesLeidenLeiderdorp.nl.


Alleen herbruikbaar afval wordt opgehaald

VERVOLG VAN VOORPAGINA

De twee afvalcontainers die iedere woning nu heeft, de groenbak voor GFT (Groente, Fruit en Tuinafval) en de grote grijze bak voor restafval, moeten worden ingeleverd. Daarvoor komen drie containers terug: een grote voor PMD (Plastic, Metaal en Drankenkartons) en twee kleinere voor OPK (Oud Papier en Karton) en GFT. De containers voor groenafval en PMD kunnen om de week aan de weg gezet worden voor de afhaalophaaldienst, de OPK container eens per vier weken. Alle containers zijn voorzien van een chip, zodat bijgehouden wordt hoeveel afval elk huishouden inlevert. Voor restafval worden verzamelcontainers in de wijken geplaatst, gemiddeld één per honderd huishoudens.

Bij flats en appartementengebouwen staan nu vaak al ondergrondse containers voor restafval. Hier worden ondergrondse containers OPK bijgeplaatst en een deel van de restafvalcontainers krijgt een nieuwe bestemming als PMD container. Ook komen er speciale zuilen waar de bewoners hun groenafval kwijt kunnen. Ieder huishouden krijgt een bovendien verzamelemmertje.

Voor zowel hoog- als laagbouw geldt dat glas, net zoals nu, in de glasbak kan en textiel in de bovengrondse textielcontainers.

Pilots

De bewoners van 't Heerlijk Recht, dat voornamelijk uit laagbouw bestaat, gaan als eersten omgekeerd inzamelen. Zij starten daar al begin volgend jaar mee. In de zomer van 2018 is het de beurt aan de Schansen waar een pilot van een half jaar start bij een aantal flatgebouwen. Hier wordt ook een afvalcoach ingezet die bewoners tips geeft over afvalscheiding.

Als alles volgens planning gaat, wordt het nieuwe inzamelsysteem in het laatste kwartaal van 2018 uitgerold over de rest van de laagbouw in Leiderdorp, de rest van de hoogbouw staat op de planning voor het tweede en derde kwartaal van 2019.


Cursus Spaans voor beginners

Zijlkwartier n Bij de Leiderdorpse Buurtvereniging Zijlkwartier start op 5 september een nieuwe cursus Spaans voor beginners. De cursus wordt gegeven door Santiago, al sinds jaar en dag vrijwilliger/docent Spaans bij de buurtvereniging.

Santiago stelt zich tot doel om zijn cursisten bekend te maken met de beginselen en een aantal fijne kneepjes van de Spaanse taal. De cursus bestaat uit twaalf lessen, die gegeven worden op twaalf achtereenvolgende dinsdagen, met uitzondering van 3 oktober, van 20.00 tot 21.30 uur in de hobbyruimte van buurtcentrum Zijlkwartier aan de Van der Marckstraat 19 in Leiderdorp.

Deelname is beperkt tot vijftien deelnemers. Inschrijven kan uitsluitend via het inschrijfformulier dat vanaf de website www.zijlkwartier.nl is te downloaden. De inschrijfformulieren dienen uiterlijk 29 augustus in bezit van de buurtvereniging te zijn. De kosten voor de cursus (inclusief materiaal) bedragen € 85,00, contant te betalen bij het begin van de eerste cursusdag. Er vindt geen restitutie plaats voor eventueel gemiste lessen.