De trap en lift middenin het atrium verdwijnen, op de plek van 't Winkeltje komt een centrale balie.
De trap en lift middenin het atrium verdwijnen, op de plek van 't Winkeltje komt een centrale balie. Foto:

De Sterrentuin gaat volledig op de schop

n Omvorming tot welzijnscentrum kost 2,5 miljoen euro

plan n De dagen van De Sterrentuin als sociaal cultureel centrum zijn geteld. Burgemeester en wethouders van Leiderdorp presenteerden vorige week een uitgewerkt plan om het gebouw aan de Van Diepeningenlaan 110 om te vormen tot een centrum voor welzijn en ondersteuning. Daarvoor is een grondige verbouwing nodig, waar een prijskaartje van 2,5 miljoen euro aan vast zit.

Tekst en foto: Corrie van der Laan

Toen de Sterrentuin in 2009 werd geopend, was het idee dat dit het bruisend hart van Leiderdorp zou worden. Dat is nooit van de grond gekomen en financieel was het scc altijd een hoofdpijndossier. In 2015 verscheen het rapport 'Reuring in de tuin' met aanbevelingen om er alsnog iets van te maken maar een jaar geleden gooide het toenmalige college definitief het roer om.

Nu is het plan om het gebouw te transformeren tot een verzamelplaats van gemeentelijke zorg-, welzijns- en educatiefuncties. Het Sociaal Cultureel werk (SCw), de bibliotheek, de Volksuniversiteit Leiderdorp (LVU), het Milieu Educatief Centrum (MEC) en De Kinderkring zitten er al. Zij krijgen straks gezelschap van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), het Jeugd- en Gezinsteam (JGT), het Sociaal Team Leiderdorp (STL) en ouderenorganisatie Pluspunt.

Om ruimte te maken, verhuizen het Leiderdorps Museum en Theater Toverlei naar het oude gebouw van de gemeentewerf aan de Simon Smitlaan. Dat daarvoor ook stevig aangepast moet worden, wat nog eens 550.000 euro kost. Toverlei blijft overigens wel voorstellingen geven in de theaterzaal in De Sterrentuin.

Ook voor 't Winkeltje, het tweedehands speelgoedwinkeltje van De Kinderkring, is geen plek meer in De Sterrentuin. De Kinderkring heeft besloten deze poot per 1 januari 2018 af te stoten.

De begane grond van De Sterrentuin krijgt een totaal ander aanzien. Behalve de theaterzaal en het MEC gaat alles op de schop. De trap en de lift in het midden worden verwijderd en waar nu 't Winkeltje zit, komt een grote centrale balie. De bibliotheek wordt open gegooid en vloeit uit over het achterste deel van het atrium.

Ook de eerste verdieping ondergaat een ingrijpende verbouwing. De kantoren van huurder FloreoKids blijven ongemoeid maar verder gaan alle muren eruit. Hier komen flexplekken met geluidswerende schotten ertussen. Het idee achter de nieuwe indeling is dat in principe alle ruimtes gedeeld worden, tenzij dat echt niet mogelijk is.

Het reshuffelen van de huisvesting van de zorg- en welzijnsorganisaties kost een hoop geld, maar het levert ook wat op. Het plan is om enkele gemeentelijke gebouwen die straks vrijkomen te verkopen. Als het CJG verhuist naar De Sterrentuin, komt het huidige onderkomen aan de Karolusgulden op de markt. Het JGT en het STL zijn nu gehuisvest in De Buit aan de Buitenhoflaan, waar ook ruimtes worden gehuurd door het SCw en FloreoKids. Het is de bedoeling ook dit gebouw op termijn leeg te krijgen en te verkopen. Daarnaast komt binnenkort gebouw Doesmeer aan de Hoogmadeseweg leeg te staan. De gemeente schat de totale opbrengst van de drie locaties voorzichtig in tussen de 1,45 miljoen en 1,85 miljoen euro.

De gemeenteraad bespreekt het nieuwe plan voor De Sterrentuin en de verhuiscarrousel die daaraan vast zit in het Politiek Forum van 28 augustus. Het besluit over het toekennen van de nodige financiƫn moet een week later vallen.


Beursplein 071: waar profit en                 non-profit deals sluiten

verbinden n Op 14 november 2017 vindt in Oegstgeest een levendig Beursplein plaats. Op dit regionale evenement zullen bedrijven en non-profit organisaties en initiatieven uit Oegstgeest, Leiderdorp en Leiden elkaar ontmoeten.

Het doel van Beursplein 071 (voorheen Beursvloer) is om energieke verbindingen tussen deze partijen tot stand te brengen. Gedacht kan worden aan matches die betrekking hebben op menskracht, kennis, toegang tot netwerken, materiaal of faciliteiten.

Annemieke Dubbeldeman, projectcoƶrdinator van Beursplein 071 en werkzaam bij iDOE, de organisatie die dit evenement tot stand brengt: "Een voorbeeld van een match tussen een bedrijf en organisatie is een biotech bedrijf dat de expertise van zijn werknemers inzet voor een technische workshop voor jongeren. Ook is er een EHBO-vereniging geweest die een trainingsruimte zocht. Een bedrijf stelde zijn pand beschikbaar en kreeg in ruil daarvoor voor twee medewerkers een gratis BHV-training. Op deze manier zijn er de voorgaande edities van Beursplein vele matches geweest ."

De eerste aanmeldingen zijn al binnen. Bedrijven en non-profit organisaties en initiatieven die gevestigd zijn in een van de drie genoemde gemeenten of deze als werkgebied hebben, kunnen zich voor meer informatie wenden tot Annemieke Dubbeldeman, Annemieke@i-doe.nl of (071) 5160476.