De hele klederdrachtgroep bij elkaar. | Foto: J.P. Kranenburg
De hele klederdrachtgroep bij elkaar. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Klederdrachtshow als aftrap Zomeractiviteiten

pluspunt n Het zomeractiviteitenprogramma van Pluspunt kreeg zaterdag een succesvolle start met een optreden van de klederdrachtgroep van Museum Noordwijk.

Door: Esta Hoogervorst

Voor een volle zaal toonde de groep van dertien volwassenen en kinderen de traditionele kleding die van ca. 1900 tot 1950 werd gedragen in Noordwijk Binnen en Noordwijk aan Zee. Waarbij uitleg gegeven werd over de bijzondere accessoires en over de kledingverschillen tussen de twee dorpskernen.

Oorijzers op maat

De dames droegen prachtige witte kanten kappen met daarbij mooie sieraden. Bij het kapje werden prachtige oorijzers gedragen. Die werden voor iedere vrouw persoonlijk op maat gemaakt. Je ging ze dragen als je achttien jaar was. Als je die oorijzers droeg in combinatie met mooie sieraden, was je wél in goede doen! Al moet daarbij aangetekend worden dat de dames graag rijker en royaler wilden overkomen dan ze in werkelijkheid waren!

Altijd een schort

Om de aanvankelijk veelal zwarte, lange jurken die uit meerdere rokken bestonden te beschermen, werd daar overheen een schort gedragen. Zonder schort ging je de deur niet uit! Bovendien hield je zo je kleding langer goed. Belangrijk, want je moest er een hele tijd mee doen.

De dames hadden altijd een klein tasje, karbiesje, bij zich met daarin een wit, kanten zakdoekje. Als je in de rouw was, dan was je helemaal in 't zwart gekleed, inclusief de zwarte sieraden in ebbenhout.

In de loop der jaren werd de kleding langzaam maar zeker gemakkelijker en kreeg wat meer kleur. De dames verruilden de lange zwarte jurken plus schort voor een rok met een jasje. Ook de oorijzers werden afgedankt, maar een nette vrouw droeg wèl altijd een hoed.

Vissers droegen op zee altijd een visserstrui, iedere plaats had zijn eigen steek/motief.

De bezoekers zagen ook de dorpsomroeper, die met luide stem het met roddels omklede nieuws verkondigde. De kinderen in de groep, twee jongetjes en twee meisjes, droegen bij hun kleding zwarte kousen en witte klompjes. Een meisje liet steltlopen zien en een jongetje hoe je op lege, hoge bussen loopt.

Afgewisseld met het showen van de kleding werden oude liedjes gebracht, die het publiek enthousiast meezong.

De Noordwijkse Klederdrachtgroep, die met hun optredens een stukje Noordwijkse Cultuur levend wil houden, kreeg een enthousiast applaus. Voor de Leiderdorpse senioren was dit een boeiende start van het zeer gevarieerde Zomeractiviteiten programma. De komende zeven weken organiseert Pluspunt vrijwel iedere werkdag een activiteit Het hele programma is te lezen op https://pluspuntleiderdorp.nl/zomeractiviteiten.