De koorleden klappen voor de 'beertjes' die zorgden voor een fraaie introductie van het eerste lied. | Foto: PR
De koorleden klappen voor de 'beertjes' die zorgden voor een fraaie introductie van het eerste lied. | Foto: PR Foto: PR

Pur Sang haalt beren in eeuwenoude Dorpskerk

n Feestelijk concert Leiderdorps koor op midzomeravond

zang n Het is in de bijna vierhonderdjarige historie van de Dorpskerk nog niet eerder voorgekomen, maar op midzomeravond huppelden er ineens twee schattige teddybeertjes door het middenpad van de kerk. Op de klanken van de piano kropen zij op een tafel, rolden een kleedje uit en begonnen daar te picknicken. Toen zetten de zangers van Pur Sang het liedje 'Teddy Bears' Picnic' in.

Het was een van de hoogtepunten van een feestelijk concert op de avond van 21 juni. De Dorpskerk was vrijwel geheel gevuld. De zon bleef schijnen alsof het al weken zomer was. En vocaal ensemble Pur Sang schotelde het publiek onder de titel 'Romantiek in de polder' een zeer aantrekkelijk programma voor, dat ook nog eens prachtig werd uitgevoerd. De beertjes waren vertederend.

De wereldpremière van het muziekstuk 'In de Polder', gecomponeerd door de dirigent van Pur Sang Theo van der Hoorn, klonk beter dan het koor het ooit op een repetitie had gezongen. Tijdens dit lied werd een al even kersverse videofilm vertoond met beelden uit een polder waarin een meisje uit de mist tevoorschijn fietst op weg naar school en vervolgens weer met de nevel in heur haar verdwijnt – om even later tot hilariteit van het publiek in levende lijve de Dorpskerk binnen te rijden.

De toehoorders hoefden zich geen moment te vervelen, want zelfs in de pauze (die in de prachtige avond in de tuin werd genoten) mengden het accordeontrio onder leiding van Theo van der Hoorn en violiste Annemarie van Viegen zich tussen het concertpubliek met een opzwepend muziekstuk uit de Balkan. Na de pauze zong Pur Sang romantische muziek uit Engeland, Frankrijk en Duitsland. Het concert werd afgesloten met de uitvoering door koor, viool, piano en drie accordeons van Piazolla's beroemde compositie 'Adios Nonino'. Dit werk, dat tijdens de huwelijksdienst van Willem-Alexander en Máxima voor zoveel emoties zorgde, bracht deze keer in de Dorpskerk de nodig ontroering teweeg.