Algemeen manager van de RAV Hollands Midden Pieter Haasbeek (derde van rechts) ontving het eerste exemplaar van Tempus uit handen van Mark van de Camp van QRS (geheel rechts).
Algemeen manager van de RAV Hollands Midden Pieter Haasbeek (derde van rechts) ontving het eerste exemplaar van Tempus uit handen van Mark van de Camp van QRS (geheel rechts). Foto: PR

Tempus laat artsen meekijken in ambulance

zorg n De regionale ambulancevoorziening Hollands Midden slaat een nieuwe weg in met de acute zorg. Donderdag 8 juni is het contract ondertekend voor de aanschaf van een ultramodern systeem waarmee vanuit de ambulance op afstand samengewerkt kan worden met medisch specialisten en huisartsen om de optimale zorg aan acute patiënt te geven.

Via dit telemedicine systeem kunnen vanuit de ambulance live video- en echografische beelden van de patiënt, samen met de meetwaarden zoals hartritme, bloeddruk en ademhaling draadloos worden verzonden naar de arts. De arts kan dan van afstand samen met de ambulanceverpleegkundige beslissen wat voor die patiënt de allerbeste behandeling is.

De RAV Hollands Midden is de eerste ambulancedienst in Europa die dit telemedicineconcept, wat origineel werd ontwikkeld voor de luchtvaart, introduceert binnen de ambulancezorg. Al haar 35 ambulances worden voorzien van het systeem.

Het systeem heet Tempus ALS, wordt geproduceerd door RDT in Engeland en geleverd door de Nederlandse firma QRS Healthcare. De RAVHM werkt nauw samen met beide firma's om deze unieke technologie óók binnen de ambulancezorg en in de acute zorgketen tot een succes te maken. Kijk voor meer informatie www.tempusals.com.


Vliko houdt open dag

recycling n Vliko, onderdeel van Renewi, geeft afval een tweede leven. Wie wil weten hoe dat gaat, kan het zaterdag 17 juni met eigen ogen komen bekijken. Dan opent Vliko de deuren van haar nieuwe onderkomen in Zoeterwoude.

Van 10.00 tot 15.00 uur is iedereen welkom om een kijkje te nemen in de wereld van afvalinzameling, verwerking & recycling. Dankzij een uitgekiende werkwijze wordt uiteindelijk 97 procent van het ingezamelde afval omgezet in grondstoffen.Bekijk de nieuwe duurzame hallen waar het afval gesorteerd en gereed gemaakt wordt voor hergebruik. Bekijk of neem zelfs plaats in de diverse trucks, shovels en kranen en leer meer over veiligheid, zoals de 'dode hoek'.

Ook voor kinderen is er genoeg te beleven. In de knutselhoek maken ze hun eigen mini vrachtwagen en daarnaast kunnen ze zich uitleven op het springkussen.

Voor een hapje en drankje wordt gezorgd.

Algemeen directeur Bas Bax: "Afval en met name de recycling van afval wordt tegenwoordig steeds belangrijker. Vliko, onderdeel van Renewi, geeft uiteindelijk een groot deel van het afval een tweede leven…. de zogenaamde circulaire economie. Vanuit het bedrijfsleven en scholen hebben we de afgelopen jaren vaak het verzoek gekregen voor een rondleiding op het terrein of presentatie over wat wij nu eigenlijk met het afval doen. Dit is één van de redenen geweest om deze Open Dag te organiseren want we laten iedereen graag eens zien wat we doen met afval. Leuk en interessant voor jong en oud!"

Vliko is gevestigd aan de Industrieweg 24c in Zoeterwoude. Op de website www.vliko.nl staat meer informatie over de Open Dag. Ook op Facebook is informatie te vinden.


Alrijne regelt verblijf patiënten in zorghotel

zorg n Alrijne Ziekenhuis heeft op 1 juni een unieke samenwerkingsovereenkomst getekend met zorghotel De Kim in Noordwijk aan Zee. Alrijne Ziekenhuis draagt vanaf die datum geselecteerde patiënten die na hun orthopedische operatie nog een aantal dagen zorg nodig hebben over aan het zorghotel. De kosten hiervoor betaalt het ziekenhuis ongeacht de verzekering die de patiënt heeft.

Het komt regelmatig voor dat een patiënt na een operatieve ingreep toch nog net iets langer nodig heeft om op te knappen dan vooraf ingeschat. Twee of drie dagen langer in het ziekenhuis vormen een logistiek probleem voor de doorstroom van patiënten. Zorghotel De Kim is een deskundige zorgpartner dichtbij waar de patiënten van Alrijne in goede handen zijn. "Met deze samenwerking borgen we de kwaliteit van zorg voor onze patiënten", aldus Marcel Remijn, manager zorg bij Alrijne.

"De kosten van het zorghotel regelen wij vanuit onze DBC-structuur (diagnose-behandel-combinatie). De patiënt hoeft niets extra's te betalen en het scheelt het zorghotel administratieve rompslomp", vertelt Marcel Remijn.

De samenwerking start met de afdeling Orthopedie van Alrijne Ziekenhuis en kan worden uitgebreid naar andere specialismen. "Wij zijn blij met de samenwerking met Alrijne. Het is een erkenning van de kwaliteit die ons zorghotel biedt", aldus Marc Vieten, directeur van De Kim.