Wethouder van financiën Jeff Gardeniers (CDA).
Wethouder van financiën Jeff Gardeniers (CDA). Foto:

Leiderdorp investeert in openbare ruimte en duurzaamheid

politiek n Financieel gaat het Leiderdorp voor de wind. In 2017 is er een bedrag van 0,5 miljoen euro overgehouden. Daarnaast is 3 miljoen euro in de reservepot gestort. Deze is met 32 miljoen euro goed gevuld.

Tekst en foto: Frans Brocken

Dat blijkt uit de financiële Kadernota voor de jaren 2018-2021 die vorige week tijdens een informatieavond aan de gemeenteraad werd aangeboden. De nota loopt vooruit op de begroting 2018. Deze zal sluitend zijn. De meerjarenbegroting tot en met 2021 is eveneens sluitend. Wel wordt een aantal incidentele uitgaven gedekt uit de reserves. Dat is geen probleem gezien het bedrag dat in kas is. "We zitten hier niet om de spaarpot te spekken. Er valt nog genoeg te doen in Leiderdorp", zegt wethouder Jeff Gardeniers van financiën daarover.

Inhaalslag in openbare ruimte

Het college heeft een omvangrijke investeringsagenda voor de jaren tot en met 2021. "We hebben ruim 16 miljoen euro extra uitgetrokken. Er moet een forse inhaalslag worden gemaakt in de openbare ruimte ", aldus Gardeniers. Zo gaat het ophogen van verzakte straten in de Leyhof 3 miljoen euro kosten. Voor het onderhoud van de riolering is tot en met 2021 7 miljoen euro uitgetrokken. De aanschaf van minicontainers en het ondergronds brengen van afvalverzamelcontainers gaat alleen in 2018 al 2,5 miljoen euro kosten.

Duurzaamheid staat hoog op de agenda. Voor de komende drie jaar wordt daar 480.000 euro voor uitgetrokken. Ook voor het verbeteren van het straatbeeld, met name voor de groenvoorziening, wordt 962.000 euro aan extra middelen geïnvesteerd.

Bezuinigingen

Het mag dan financieel beter gaan, de in 2016 vastgestelde bezuinigingen gaan gewoon door. De invulling daarvan verloopt voorspoedig. Op het budget voor de Bibliotheek van iets meer dan zes en een halve ton moet twee ton worden bezuinigd. Het ziet ernaar uit dat dit vanaf 2018 gaat lukken door vooral te snijden in personeels- en huisvestingskosten.

Verkoop van de kinderboerderij in De Houtkamp staat nog steeds op de agenda. De gemeente houdt er rekening mee, dat de verkoop volgend jaar doorgaat. "Er is reeds interesse getoond door een partij", zo blijkt uit de Kadernota.

Het college houdt ook vast aan de omstreden bezuiniging van 15.000 euro op het inleveren van oud papier door verenigingen. De bezuiniging werd vorig jaar teruggedraaid na de nodige protesten. Intussen is er voor de verenigingen en scholen die aan de papieractie deelnamen een compensatie gevonden.

De ambtelijke organisatie ontkomt ook niet aan bezuinigingen. Het voornemen is te versoberen op de faciliteiten voor het personeel zoals minder koffiezetapparaten. Bij de bedrijfsvoering kan worden volstaan met minder managers. Het intensiveren van de regionale samenwerking levert ook geld op, zo verwacht het college van B&W.

Tot slot goed nieuws eigenaren van woningen en bedrijfspanden: de Onroerende Zaakbelasting (OZB) wordt niet verhoogd. Deze blijft onveranderd.