Afbeelding
Foto:

Omgevingsdienst pakt bodemvervuiling aan

VERVOLG VAN VOORPAGINA

Wel een probleem is de verspreiding van de verontreiniging via het grondwater. Een grondwateronderzoek uit 2008 liet zien dat de vervuilde plek diep onder de grond zich langzaam bleef uitbreiden in zuidoostelijke richting. In 2015 is een nieuw onderzoek gedaan naar de verspreiding. Het blijkt dat de vlek nu al tot aan de A4 komt.

Om die verspreiding te stoppen, wil de Omgevingsdienst ook in het openbaar gebied van de Doctor de Bruijnestraat, de Koningstraat en de Hoogmadeseweg maatregelen nemen. In de Dr. de Bruijnestraat gaat het om de aanleg van een leidingwerk, in de Koningstraat en de Hoogmadeseweg wordt een systeem van injectie- en onttrekkingsfilters aangelegd.

Medewerkers van de Omgevingsdienst geven een toelichting op de voorgenomen werkzaamheden tijdens informatiebijeenkomsten op donderdag 22 en dinsdag 27 juni om 19.30 uur in het Leiderdorpse gemeentehuis. Er is dan ook gelegenheid om vragen te stellen.

Het saneringsplan moet nog worden vastgesteld en gaat nog in de inspraak, maar al alles volgens planning verloopt, beginnen de werkzaamheden in oktober dit jaar.


Workshop Mindfulness voor mantelzorgers

workshop n De werkgroep Mantelzorg Leiderdorp organiseert op dinsdagavond 20 juni een kennismaking met Mindfulness via een twee uur durende workshop.

Met hoeveel liefde men ook voor iemand zorgt, mantelzorg bieden legt vaak een grote druk op de schouders van de mantelzorger. Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen is gebleken dat mantelzorgers na het volgen van een mindfulness-training minder druk ervaren.In het kort gezegd gaat mindfulness erom te leren met je aandacht aanwezig te zijn in het hier en nu; zijn in plaats van doen. Het is praktisch, down-to-earth en effectief en geeft handvatten om regelmatig te ontspannen en het 'malen' van gedachten even stop te zetten.

Tijdens deze workshop kan onder leiding van Remy van Gelder, gecertificeerd mindfulness trainer, kan worden ervaren wat mindfulness is en doet. De workshop duurt ruimt twee uur en begint om 19.30 uur. Vanaf 19.15 uur staat de koffie/thee klaar in de grote zaal van Pluspunt aan de Splinterlaan 156 in Leiderdorp. Deelname is gratis en vooraf aanmelden is niet nodig.

Aan het eind van de avond wordt geïnventariseerd of er voldoende belangstelling is om in het najaar een cursus Mindfulness speciaal voor mantelzorgers uit Leiderdorp te organiseren. Wie niet aanwezig kan zijn, maar wel interesse heeft in de cursus kan dit melden bij Pluspunt (rschwencke@pluspuntleiderdorp.nl of 071-5413536).


Tandartspraktijk Leident in nieuwe handen

zakelijk n De naam is hetzelfde gebleven, maar verder is alles veranderd bij tandartspraktijk Leident in Leiderdorp. Per 1 april heeft tandarts Irena Paumere de praktijk aan de Merelstraat 184 overgenomen.

Samen met praktijkmanager Jolanda van Griensven en assistente Erna Bakic is ze hard op weg van Leident een bloeiende praktijk te maken waar patiënten zich op hun gemak voelen.

Paumere, geboren en getogen in Zweden, heeft tien jaar ervaring als tandarts, zowel in Scandinavische landen als in Nederland. Patiënten kunnen bij haar terecht voor alle reguliere behandelingen. Ze werkt nauw samen met specialisten op gebied van implantanologie en kaakchirugie, die op vaste dagen in de praktijk aanwezig zijn. Ook is een vaste, gekwalificeerde mondhygiëniste aan de praktijk verbonden.

Wat direct opvalt bij binnenkomst, is de gezellige sfeer in de wachtkamer. "Dat is niet toevallig, vertelt manager Jolanda van Griensven. "We zijn

Irena Paumere (links) en Jolanda van Griensven. | Foto: C. v.d. Laan

gespecialiseerd in het behandelen van mensen met tandartsangst. Alles is erop gericht het tandartsbezoek voor de patiënten zo ontspannen mogelijk te maken. We zorgen ervoor dat ze snel aan de beurt zijn en vervolgens neemt de tandarts alle tijd voor ze."

Voor wie de Nederlandse taal nog de nodige voetangels en klemmen heeft: bij Leident wordt ook Engels, Frans, Duits, Zweeds, Russisch, Kroatisch en Arabisch gesproken.

De praktijk is nog 'in de groei' wat betekent dat er geen wachtlijsten zijn voor nieuwe patiënten. Leident is te bereiken via tel. (071) 5898262 of e-mail info@leident.nl. Zie voor meer informatie de website leident.nl.