Een detail uit de Nachtwacht van Rembrandt
Een detail uit de Nachtwacht van Rembrandt Foto: PR

Levensverhaal De Nachtwacht

lezing n Dinsdagavond geeft Jacques Hendrikx, gespecialiseerd in leven en werk van Rembrandt, bij de Kunstkring Leiderdorp een lezing over de geschiedenis van De Nachtwacht.

Het beroemde schilderij De Nachtwacht, gemaakt in 1642, heeft gedurende haar bestaan op diverse plaatsen gehangen. De lezing is verpakt in een virtuele tocht langs de gebouwen waar het schilderij heeft gehangen of een periode verbleef. Het wordt een tocht door het oudste deel van Amsterdam, waarbij Jacques Hendrikx het levensverhaal van dit 375 jaar oude schilderij vertelt.

Tevens komt uitgebreid aan bod wie de mensen zijn die op het schilderij afgebeeld zijn. Wie waren zij? Waar woonden zij? Waren zij rijk of arm? Wat is er met hen gebeurd? Op deze manier ontrolt zich vanzelf ook het verhaal van Amsterdam, omdat de geschiedenis van De Nachtwacht en de geschiedenis van de stad onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

De lezing vindt plaats in de Scheppingskerk, Van Poelgeestlaan 2, Leiderdorp. Aanvang 20.15 uur, zaal open 19.45 uur. De toegang voor niet-leden bedraagt 7 euro. www.kunstkringleiderdorp.nl


Pur Sang brengt romantiek in de polder

Concert n Op woensdagavond 21 juni geeft Vocaal Ensemble Pur Sang een zomeravondconcert in de Dorpskerk aan de Hoofdstraat 19 in Leiderdorp. Het concert met als titel 'Romantiek in de Polder' begint om 20.00 uur (zaal open om 19.30 uur).

Het Leiderdorpse koor, onder leiding van Theo van der Hoorn, werkt bij dit concert samen met een accordeontrio, een pianist en een violiste. Pur Sang presenteert op deze eerste dag van de zomer een afwisselend programma. Het koor zal onder meer een aantal Engelse romantische liederen zingen. De musici spelen stukken van Rogier van Otterloo, Jenkins en Boëllmann. Alle uitvoerenden samen brengen het bekende stuk Adios Nonino, gecomponeerd door Piazzolla, ten gehore.

Een bijzonder onderdeel van het programma vormt de première van een door de dirigent gecomponeerd stuk voor koor en twee accordeons, getiteld 'In de polder'. Met tekst en muziek van dit stuk wordt de bijzondere sfeer van de polders in onze omgeving belicht.

Kaarten kosten € 13,50 / € 7,50 (t/m 11 jaar), zijn te reserveren via vocaalensemblepursang@gmail.com, en op de avond van het concert verkrijgbaar in de Dorpskerk.