GroenLinks in actie. | Foto: PR
GroenLinks in actie. | Foto: PR Foto: PR

Straat opgeruimd, maar bewoners niet tevreden

opruimactie n Zou het toeval zijn dat GroenLinks bij wijkacties alleen nog maar schone straten aantreft? De Sleutelbloemzoom zag er zaterdag in elk geval tiptop uit. Logisch, zo oordeelden tien bewoners, want de gemeente was onlangs langs geweest.

Voor GroenLinks raadslid Frauke Joester reden om zich af te vragen of de gemeente rekening houdt met de maandelijkse activiteiten van GroenLinks. "Het is opvallend'', stelt Joester, "dat er steeds drie dagen voor onze aangekondigde actie een knip- en veegploeg van de gemeente op de betreffende plaats langskomt. Precies op woensdag, dan is het Leiderdorps Weekblad met de aankondiging uit."

Ondanks de gemeentelijke reiniging van de wijk lopen de bewoners niet over van enthousiasme. Hun klachten betreffen vooral het in hun ogen matige groenonderhoud. In het bijzonder drie grote eiken waarvan er één waarschijnlijk ziek is, baren de buurt zorgen. De bomen veroorzaken te veel schaduw. De bewoners willen hierover graag overleg met de gemeente, maar dat is vooralsnog niet gelukt.

De suggestie van GroenLinks om als buurt zelf het groenonderhoud ter hand te nemen, wijzen de bewoners af. Daarvoor ligt de gemiddelde leeftijd te hoog, vinden zij. Wel ruimen de mensen zwerfvuil in hun buurt netjes op, zodat de schoonmaakploeg van GroenLinks snel klaar is met prikken.

Des te meer tijd blijft er over voor andere pijnpunten. Zo kreeg GroenLinks ook schriftelijke klachten en een verzoek om een gesprek door van een vertegenwoordiging uit de Klimopzoom. Hier betreft het, naast gebrekkig groenonderhoud, ook kritiek op het onderhoud van lantaarnpalen, afvalcontainers en trottoirs.

Wie een woonwijk wil voordragen voor een schoonmaakbeurt plus spreekuur in de open lucht kan contact opnemen met GroenLinks via Riny Vons (e-mail vonsdejong@ziggo.nl, tel. 06-40499313).