Sportwethouder Olaf McDaniel (links) overlaadde Jeroen Kampscheur met complimenten.
Sportwethouder Olaf McDaniel (links) overlaadde Jeroen Kampscheur met complimenten. Foto: Frans Brocken

Hulde voor zitskiër Jeroen Kampschreur

n Gemeentebestuur zet jonge kampioen in het zonnetje

HULDIGING n Het gemeentebestuur van Leiderdorp is onder de indruk wat de Leiderdorpse zitskiër Jeroen Kampschreur in het afgelopen winterseizoen in zijn sport heeft gepresteerd. De jeugdige Jeroen, hij is pas 17, won bij internationale wedstrijden in Europa en Azië maar liefst drie wereldtitels op de onderdelen slalom en afdaling. Afgelopen maandagavond werd hij voor de aanvang van de gemeenteraadsvergadering gehuldigd.

Tekst en foto: Frans Brocken

Waarin een klein land groot kan zijn. Sportwethouder Olaf McDaniel vond het bijzonder dat Nederland op sportgebied internationaal geregeld grote successen behaalt. Hij vergeleek Jeroen met autocoureur Max Verstappen. De kersverse winnaar van de Ronde van Italië, Tom Dumoulin, heeft ook grote indruk op hem gemaakt. "Maar wat kan je zo'n jongen geven?", was het dilemma waar de gemeente voor stond. Leiderdorp heeft voor bijzondere gebeurtenissen onderscheidingen in huis. Maar een medaille voor de sport bestaat nog niet. Volgend jaar moet dat anders, vond McDaniel. In 2018 worden in Pjeongchang, Zuid-Korea de Olympische Winterspelen gehouden. Jeroen treedt daar aan als een van de kanshebber bij het paraskiën. "Dan moeten we met iets moois voor de dag komen", liep McDaniel op de zaken vooruit.

Nu ontving hij een gele stropdas en een koffiemok met het gemeentelijke wapen plus een pakket cadeaubonnen. Van burgemeester Laila Driessen kreeg hij een prachtige bos bloemen. Dat allemaal in het bijzijn van zijn vader Eric (bekend als succesvol zeiler in de Regenboogklasse), moeder Yvette en opa Piet van Leeuwen.


Gemeente machteloos tegen maaien in broedseizoen

politiek n "Teleurstellend." Dat was de reactie van de fracties van D66, GroenLinks en de Lokale Partij Leiderdorp (LPL) op de antwoorden die zij van het Leiderdorpse college van B en W kregen op hun vragen over de Boterhuispolder. De vragen gingen allemaal over verstoringen van de polder in het broedseizoen. De antwoorden kwamen erop neer dat de gemeente daar in feite niets aan kan doen.

Frauke Joester van GroenLinks meldde half mei dat er weer een weiland gemaaid is in de Boterhuispolder terwijl er gebroed wordt door grutto's. "De loonwerker heeft niet eens een grasstrook langs de randen van het weiland laten staan. De pas uitgekomen gruttokuikens zijn op deze manier ten dode opgeschreven omdat noch foerageermogelijkheden noch schuilplekken overblijven", aldus Joester.

Ook Koos Koster van LPL had vragen over het "ongedisciplineerde maaigedrag" van een aantal pachters van weidegrond.

Probleem is, volgens wethouder Jeff Gardeniers (CDA), dat driekwart van de polder in particulier bezit is. En daarover heeft de gemeente niets te zeggen. "Twee pensioenfondsen hebben hier enorme gebieden die ze verpachten. Het lukt niet om daar afspraken mee te maken."

Wel is in het kader van de Natuurwet geregeld dat broedende vogels niet verstoord mogen worden, maar het is de provincie die hier het toezicht op moet houden. De handhaving ligt dan ook niet bij de gemeente, maar bij de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid. De wethouder beloofde zo spoedig mogelijk te gaan praten met de gedeputeerde om de provincie te bewegen echt werk te maken van de handhaving.

De gemeente zelf kan in principe alleen een vuist maken in het eigen deel van de polder. Maar hier speelt weer het probleem dat in de oudere pachtcontracten niets is vastgelegd over weidevogelvriendelijk maaien.

D66 raadslid Corine Hamer had aan de bel getrokken toen begin mei in het afgesloten natuurgebied aan de zuidrand van de polder graafmachines aan het werk gingen. Maar ook daar was niets aan te doen, stelde Gardeniers. "Daar was een duiker van het Hoogheemraadschap Rijnland kapot, die moest zo snel mogelijk gerepareerd worden."