De leerlingen doen onder meer een speurtocht door het museum.
De leerlingen doen onder meer een speurtocht door het museum. Foto: PR

Erfgoedproject 'Weet waar je woont' laat kinderen kennismaken met geschiedenis van Leiderdorp

Ieder jaar organiseert het Leiderdorps Museum in de maanden april, mei en juni het Erfgoedspoorproject 'Weet waar je woont'. Dit project is voor leerlingen van groep 7 van de Leiderdorpse basisscholen. Doel hiervan is basisschoolleerlingen kennis te laten nemen van de rijke geschiedenis van Leiderdorp.

lesbrief

Het project bestaat uit drie onderdelen. Het begint met een lesbrief die in de klas wordt besproken. In de lesbrief neemt professor Mondjesmaat twee leerlingen mee door de geschiedenis van Leiderdorp. Het tweede onderdeel is een bezoek aan het Leiderdorps Museum en het derde is een excursie op de fiets langs historische plekken in de gemeente Leiderdorp.

Bij het doornemen van de lesbrief op school leren de leerlingen veel over de geschiedenis van Leiderdorp, te beginnen met de Romeinen met hun fort Matilo tot aan de aanleg van het Weteringpark langs de Does in 2015.

bezoek aan museum

Tijdens het bezoek aan het Leiderdorps Museum wordt een interactief programma geboden. De leerlingen doen een speurtocht in de expositieruimte en beantwoorden vragen over de voorwerpen in de vitrines (foto). Hiermee leren zij voorwerpen te associëren met gebeurtenissen uit de Leiderdorpse geschiedenis. Een voorbeeld is de vuurklok die gevonden is op de plaats waar het klooster Engelendaal heeft gestaan. Met deze keramische klok hielden de monniken 's nachts het vuur op een laag pitje brandend. Het bouwen van een kasteel met verhuisdozen als de bouwstenen, vertelt iets meer over de verdwenen Leiderdorpse kastelen. Klooster Engelendaal komt weer in beeld bij het leren schrijven als een monnik. De leerlingen leren met mooie sierletters hun naam te schrijven, zoals de monniken in het klooster dit in de middeleeuwen ook deden. Ook de vele opgravingen in Leiderdorp komen aan de beurt in de archeologische activiteit van het programma. Oude gebroken Romeinse kleitabletten moeten worden opgegraven en in elkaar gezet.

excursie op de fiets

Ter afsluiting van het project maken de leerlingen een excursie op de fiets door de gemeente Leiderdorp. Er wordt gestopt op plekken met een historische waarde. Ook worden er bezoeken gebracht aan de Dorpskerk en de raadzaal in het gemeentehuis waar de schilderijen van Marte Röling die de geschiedenis van Leiderdorp uitbeelden, worden besproken. Bezoeken aan het Sparmuseum en de kleiwarenfabriek Ginjaar zijn ook in het programma opgenomen.

Met dit project wil het Leiderdorps Museum bijdragen aan het bewust maken van de kinderen van de geschiedenis van de eigen woonplaats.

                                        Tekst: Art Tuit