Afbeelding
Foto: Johan Kranenburg

'Sprinterlaan' geeft lopers nieuwe energie

hardlopen n De Splinterlaan, voor de gelegenheid omgedoopt tot 'Sprinterlaan' maakte er zondag bij de 27ste Leiden Marathon weer een feestje van. Het parcours van de halve marathon en van de 10 kilometer voerden door de Leiderdorpse straat, waar er alles aan gedaan was om de lopers nieuwe energie te geven voor de vier kilometer die hen nog restten tot aan de finish.

De aanmoedigende bewoners stonden al aan het begin. Drie gemarkeerde loopbaantjes hadden ze daar gecreëerd: 'VOLGEND JAAR 42', 'MET 2 VINGERS IN DE NEUS' en 'NOOIT MEER'. Sommige lopers maakten bewust een keuze. Halverwege de straat belandden ze in een droomtheater met gekostumeerde acteurs, drumband de Maretoeters, een springkussen en versnaperingen (foto rechtsboven). En aan het eind van de straat, bij de Spanjaardsbrug, zorgde drumband Tamarco voor een feestelijk vertrek uit Leiderdorp. Kortom, de Splinterlaan bleek een echt feestje voor zowel lopers als bewoners.

Behalve de 21 en de 10 kilometer, die dwars door Leiderdorp gingen, scheerde ook de route van de hele marathon langs de rand van de gemeente, via de Nieuweweg en de Zijldijk. Een sterk deelnemersveld en prettige weersomstandigheden zorgden voor snelle tijden. De eerste vrouw op de marathon, Jemila Wortesa Shure uit Ethiopië (foto linksonder), kwam over de finish in 2:37:32, een volle minuut sneller dan het oude evenementsrecord uit 1993. De snelste man op de marathon was ook een Ethiopiër, Tsgabu Gebremairam Kashay (foto rechtsonder). Hij legde de 42 kilometer af in 2:18:46.

Bij de 21 kilometer ging het goud naar Kjell de Hondt uit België die een tijd van 1:08:45 liep. Mariska Brittijn kwam als eerste vrouw over de meet in 1:25:07.

| Foto's: J.P. Kranenburg

Ahmed El Mazoury uit Italië had slechts 29 minuten en 27 seconden nodig om de 10 kilometer af te leggen, wat goed was voor goud.

Bij de vrouwen schreef Elizeba Cherono uit Roosendaal deze afstand op haar naam met een tijd van 32 minuten en 32 seconden.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding