Burgemeester Driessen opent de spoedpost met het doorknippen van een lint. | Foto: Joop Wesseling
Burgemeester Driessen opent de spoedpost met het doorknippen van een lint. | Foto: Joop Wesseling Foto: Joop Wesseling

Alrijne optimaliseert acute zorg met spoedpost

gezondheidszorg n Op woensdagmiddag 17 mei heeft de burgemeester van Leiderdorp, Laila Driessen, de Spoedpost in Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp officieel geopend. De Samenwerkende Huisartsendiensten Rijnland (SHR) en Alrijne Ziekenhuis hebben de handen ineen geslagen en zijn geïntegreerd in één nieuwe Spoedpost.

Naast de samenwerking tussen de SHR en Alrijne Ziekenhuis, is er nu een loket voor acute zorg in de regio dat voldoet aan de hoogste eisen op het gebied van spoedzorg. Ook is de polikliniek Chirurgie vernieuwd. Burgemeester Driessen: "In de regio hebben we nu een modern centrum voor acute en complexe zorg waar we jaren mee vooruit kunnen. Een mooi samenwerkingsverband tussen Alrijne en de SHR".

Dankzij de Spoedpost heeft Alrijne Ziekenhuis haar acute zorg kunnen optimaliseren. Met één ontvangstbalie weet de patiënt altijd waar hij moet zijn. De patiënt wordt eerst door de triagist van de huisartsenpost beoordeeld. Van daaruit wordt de patiënt voor behandeling of naar de huisarts of naar de Spoedeisende Hulp overgedragen. Marja Ho-Dac, lid raad van bestuur, vertelt: "Met één gezamenlijke eerste spoedopvang krijgt iedereen de juiste spoedzorg, door de juiste zorgprofessional. Dat is duidelijk en efficiënt voor al onze patiënten en een manier om zinnige zorg vorm te geven."


Kandidaten LEF 2017 zijn bekend

ondernemers n De twaalf kandidaten voor de starterswedstrijd LEF zijn bekend. Dinsdag 30 mei vanaf 20.00 uur strijden de ondernemers tegen elkaar in de voorronde die plaats vindt bij AREA071 in Leiderdorp. Wie erbij wil zijn kan zich aanmelden via www.heblef.nl.

Slechts zes kandidaten mogen door naar de halve finales, deze vinden plaats in september en oktober. Op 7 november wordt de starter van het jaar gekozen, tijdens de finale in de Leidse Schouwburg. De winnaar wint een prijzenpakket ter waarde van 17.000 euro.

De kandidaten zijn 1915 Watches, AnyJobby, Easy Fiets, Het Leidse Winkeltje, Hof van Sijthoff, Idris Oncology, In3keer.nl, More Advice, Polariks, Schoon Schip, Stimulanszz en Vrendly.

De geselecteerde ondernemers mogen zich op 30 mei presenteren aan de jury en de zes coaches. Deze coaches kiezen vervolgens ieder een kandidaat uit. Deze zes ondernemers mogen door naar de halve finales. De overige zes vallen direct af. De coaches zijn Ramses Braakman, Britta van Egmond, Elles van Goozen, Bart Hoenen, Annemarie Hoevens en Johan van Maanen.


GroenLinks uitgenodigd in 'verdomhoekje' voor wijkactie

opruimen n Bewoners van de Sleutelbloemzoom hebben GroenLinks uitgenodigd in hun wijk. Zij hopen dat de wijkactie van de partij op zaterdag 27 mei de verloedering van de buurt tegen kan gaan. "Het voelt alsof we in een soort verdomhoekje van de wijk wonen."

Het gebeurt steeds vaker dat één of meerdere Leiderdorpers GroenLinks in hun straat uitnodigen voor de maandelijkse wijkactie. In de Sleutelbloemzoom bundelen liefst zes adressen hun krachten. De bewoners vinden het gemeentelijke groenonderhoud in hun wijk ondermaats. Ook baren drie eiken in hun straat de bewoners zorgen. Tot nu toe losten zij hun problemen zo veel mogelijk zelf op, maar hulp in de vorm van een luisterend oor is zaterdag van harte welkom.

GroenLinks Leiderdorp beperkt zich overigens niet tot gesprekken met buurtbewoners, die zaterdag ook kunnen gaan over de mogelijkheden die zonne-energie biedt. Daarnaast steken de gemeenteraadsleden en vrijwilligers van de partij de handen uit de mouwen om de Sleutelbloemzoom en omgeving van zwerfvuil te verlossen. Buurtbewoners die dat willen kunnen meedoen aan de schoonmaakronde. GroenLinks zorgt voor koffie, thee en koek. De wijkactie duurt van 11.00 tot 12.30 uur.

Wie een woonwijk wil voordragen voor een volgende wijkactie kan contact opnemen met secretaris Riny Vons (e-mail vonsdejong@ziggo.nl , tel. 06-40499313).