Jan Pool (links) en Joop Zoetemelk samen op de duofiets. | Foto: Wim Schellekens
Jan Pool (links) en Joop Zoetemelk samen op de duofiets. | Foto: Wim Schellekens Foto: Wim Schellekens

Jan Pool opende op 18 maart samen met Joop Zoetemelk het project Fietsmaatjes Leiden-Leiderdorp. | Foto: Wim Schellekens

Jan Pool overleden

Jan Pool, D66-lid van het eerste uur en actief inwoner van Leiderdorp, is vorige week maandag op 85-jarige leeftijd overleden.

Jan Pool was hoogleraar cardiologie in Rotterdam en werd na zijn emeritaat actief in de politiek. Hij werd gekozen tot lid van de Provinciale Staten van Zuid Holland en werd al snel gedeputeerde, met onder meer zorg in zijn portefeuille.

In Leiderdorp was hij op diverse terreinen actief, onder andere als voorzitter van de WMO raad.
Daarnaast loopt cultuur als een rode draad door zijn leven. Hij maakte hij deel uit van de Provinciale commissie Heemschut voor Zuid-Holland. Jan Pool heeft vele projecten gesteund of geïnitieerd die cultuur en verbreiding van erfgoed ten doel hadden. Zo was hij voorzitter van de Stichting Cultuur-Historische Educatieve Projecten en adviseur van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Ook op sportief gebied was hij actief. Hij organiseerde jarenlang toertochten bij wielervereniging Swift. In maart dit jaar was hij nog in het nieuws toen hij samen met Joop Zoetemelk het project Fietsmaatjes Leiden-Leiderdorp opende met een ritje op een duofiets.

D66 raadslid Ed Grootaarts noemt Jan Pool op de website van de lokale afdeling "een gedreven mens" en schrijft: "We zullen hem missen. Bestuur en fractie wensen zijn vrouw Marijke en hun kinderen heel veel sterkte."


Maak de mooiste bijenfoto

wedstrijd n Vanwege het succes van vorig jaar organiseert Groene Cirkel Bijenlandschap opnieuw een fotowedstrijd. Nog tot 15 juni kan iedereen zijn mooiste foto's insturen van een bij, een bijentuin of een bijenlandschap.

Wie wil meedoen kan op www.bijenlandschap.nl een digitale foto uploaden of een stem uitbrengen. Het aantal publieksstemmen voor de foto en het oordeel van de jury bepalen welke foto's een prijs winnen. De uitslag wordt bekend gemaakt op het grote event van Groene Cirkel Bijenlandschap op 28 juni bij Heineken in Zoeterwoude. Alle deelnemers ontvangen een uitnodiging voor deze bijeenkomst.

Wie meedoet aan de fotowedstrijd stelt de foto's beschikbaar voor communicatie-uitingen van de Groene Cirkel Bijenlandschap. Voor de makers van de winnende foto's zijn er mooie bijenprijzen.