Een scène uit Post. | Foto: J.P. Kranenburg
Een scène uit Post. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

De teloorgang van een postkantoortje

RECENSIE

'Post', geschreven door Nathan Vecht, geregisseerd door Pierre Cortenraad. Opgevoerd door Theater Toverlei. Spelers: Tilly Lansbergen (Elsa), Mariette Groenewegen (Teuntje), Hans van der Veen (Luuc) en Charlotte Huiberts (mevrouw Johnson).

Gezien door Joost van der Woude op vrijdagavond 12 mei (première) in De Sterrentuin, Van Diepeningenlaan 110 in Leiderdorp.

Aan het begin van het stuk is een scene te zien waarin 'mevrouw Johnson' onder het aankleden het publiek vertelt over het reilen en zeilen in een mierenkolonie. Het dient als een symboliek voor het verhaal van 'Post'. Het gevecht dat alle personages voeren om tegen een dreigende verandering te strijden, loopt voor een ieder slecht af. Desalniettemin kan er vaak gelachen worden.

Post is een tragedie met een komisch accent. Het stuk gaat over de teloorgang van een postkantoortje in een kleine gemeente, waarin Elsa de zaken runt. Teuntje en Luuc zijn de vaste bezoekers van het postkantoor. Alle drie hebben hun vaste routine, totdat mevrouw Johnson ten tonele verschijnt. Zij heeft de opdracht van hogerhand dit kantoor op te heffen. De dreiging van sluiting, die Elsa boven het hoofd hangt, komt steeds dichterbij.

Alle Toverlei-acteurs zetten met verve hun karakter neer. Het decor is eenvoudig maar bijzonder doelmatig. Het kleine aantal ordners in de kast van het postkantoor wordt voortdurend door Elsa geraadpleegd. Men vraagt zich af of Elsa uit verveling deze handelingen verricht of daadwerkelijk aan het werk is. Uiteindelijk blijkt dan toch dat dit agentschap overbodig wordt. Het kantoortje moet sluiten en Elsa zal af moeten vloeien.

Het stuk had meer publiek verdiend dan aanwezig was bij de première. Maar volgend weekend is er ook nog de mogelijkheid om Post te gaan zien. Er zijn nog opvoeringen op vrijdag 19 en zaterdag 20 maart, aanvang 20.30 uur. Meer informatie en kaartverkoop: www.toverlei.nl.


Taizéviering met band

scheppingskerk n Zondagmiddag 21 mei om 17.00 uur vindt in de Scheppingskerk in Leiderdorp een Taizéviering plaats waaraan de band Creative & Friends en voorganger Stephan Kurtzahn hun medewerking verlenen.

In de viering is veel ruimte om Taizéliederen te zingen, te bidden en om te mediteren; net zoals in de gemeenschap in Taizé in Frankrijk gebeurt. Daar ving Frère Roger tijdens de Tweede Wereldoorlog in een oud huis vluchtelingen op. In 1942 werden zij ontdekt en moest iedereen Taizé meteen verlaten. In 1944 keerde Roger met enkele broeders terug naar Taizé om daar een gemeenschap te stichten. Tegenwoordig telt de gemeenschap een honderdtal broeders, katholiek én protestants, uit bijna dertig landen.

Duizenden mensen bezoeken jaarlijks Taizé om in de gemeenschap aan de verschillende activiteiten mee te doen.


Negende Museumnacht

programma n Op vrijdag 19 mei biedt Museumnacht Leiden tijdens de negende editie een spectaculair programma. Van een Egyptische bierproeverij in het Rijksmuseum van Oudheden tot een lezing van Jan en Sanne Terlouw bij Volkenkunde over het thema tijd. Leiden zal deze nacht van het heden naar het verleden en de toekomst gaan, en weer terug. Voor het eerst is ook Het Wevershuis aan de Middelstegracht open.

Museumnacht Leiden start dit jaar vanaf 15.00 uur met een vrijdagmiddagborrel op de Beestenmarkt 19 mei. Om 19.30 uur is een spetterende opening. Om 20.00 uur openen de musea hun deuren. Speciaal voor de Museumnacht komt Naturalis naar het Academiegebouw, met onder veel meer het live prepareren van een bijeneter. In het Sieboldhuis vertelt hoogleraar Ivo Smits alles over het boeddhistische concept dat de tijd zich herhaalt. Wie een voorproefje van de toekomst wil, kan naar Erfgoed Leiden en Omstreken. Daar verkopen ze futuristisch kweekvleesijs. Bij Molenmuseum de Valk zingt het Leids Viswijvenkoor over de vroegere zeetochten en matrozen. Al het schitterends dat het heelal te bieden heeft, is te bewonderen in het geprojecteerde planetarium bij de Oude Sterrewacht. In de Hortus botanicus hebben bezoekers de kans zich na een korte yoga sessie weer helemaal zen te voelen. Wanneer de musea dicht gaan om 01.00 uur, is het feest nog niet afgelopen. Op de afterparty in de Gebroeders de Nobel kan gedanst worden op de hitjes van Cleavage en Fijne Deuntjes.

Kaartjes zijn te koop op www.museumnachtleiden.nl. Zie ook Facebook (Museumnacht Leiden).