Afbeelding
Foto: Hennie Ligtrink

Bewonersmarkt leuk en leerzaam

groen n De eerste zes bezoekers van de Bewonersmarkt in park De Houtkamp, afgelopen zondagmiddag, hadden geluk. Zij kregen een heerlijke vruchtensmoothie van appel, sinaasappel, banaan en peer. Gemaakt door wethouder Olaf McDaniel (PvdA) die de smoothiemaker van energie voorzag door te fietsen op een hometrainer. Met deze ludieke actie was de Bewonersmarkt meteen officieel geopend.

Door: Joost van der Woude

De Bewonersmarkt had als thema 'Spelen en bewegen in het groen'. Er was een groot aantal verenigingen, organisaties en stichtingen aanwezig die een min of meer directe link met dat thema hebben.

Perfect passend was het kraampje van Groen Dichterbij, een platform voor iedereen die met groen aan de slag wil in zijn eigen buurt. Anne Marie van Dam toonde hier onder meer de 'Scharrelkidsbox' een doos vol met opdrachtenmaterialen waarmee volwassenen (ouders, begeleiders van een groen initiatief of leerkrachten) met kinderen in de eigen buurt op stap kunnen gaan om de natuur te beleven.

Ook honden spelen graag in het groen, is de boodschap die het Platform Hondenvrienden Leiderdorp uitdraagt. Irene Flinterman gaf informatie over deze groep van Leiderdorpers die zich tot doel heeft gesteld de de belangen van honden en hondenliefhebbers bij de gemeente Leiderdorp onder de aandacht te brengen. Het platform krijgt op het emailadres hondenvriendenleiderdorp@gmail.com graag suggesties en ideeën van dorpsgenoten voor bijvoorbeeld meer losloopgebieden en speelmogelijkheden voor de hond.

Bij de stand van Operatie Steenbreek werd uitgelegd waarom het belangrijk is de tuin zoveel mogelijk groen te houden en niet alles dicht te tegelen.

Daarnaast stond Ivette van der Wiel met informatie over bijen, onder het motto 'Bijen in de buurt'. Hier werd ook uitleg gegeven over het initiatief Groene Cirkels, waarin gewerkt wordt aan het terugdringen van de wintersterfte van bijen door voedsel (bloemen planten) en nestgelegenheid aan te bieden en behoedzaam om te gaan met chemische middelen.

De gemeente gaf tijdens de Bewonersmarkt uitleg over het Speelruimteplan, waarin de plannen staan van de gemeente met betrekking tot het opknappen of omvormen van speeltuintjes.

Verder waren er onder meer kraampjes van het Centrum voor Jeugd en Gezin, het Sociaal Team Leiderdorp, het Sociaal Cultureel werk, FloreKids, de burenhulpwebsite BUUV en WhatsApp Wijkpreventie.

Temidden van al die stands reed een prachtige blauwe tweepersoons driewieler, eigendom van de stichting Fietsmaatjes. Een van deze maatjes, Wim Schellekens, gaf tekst en uitleg over het hoe en waarom: fietsmaatjes heeft als doel om samen met mensen die dat niet meer zelfstandig kunnen, lekker buiten te gaan fietsen. Zo kunnen de gasten van de fietsmaatjes actief bewegen zonder dat dit veel inspanning vraagt, want meetrappen mag, maar hoeft niet .

Een bijzondere aandachtstrekker was het schapen scheren. De schapen van de kinderboerderij werden op deze toch wel kille dag uit hun warme winterjas geholpen. De afgeschoren wol werd meteen naar de naastliggende kraam vervoerd, waar diverse spinnenwielen werden tentoongesteld en waar ook daadwerkelijk werd gesponnen.

Een kleine foto-impressie van de Bewonersmarkt. | Foto's: Hennie Ligtrink
Afbeelding
Afbeelding