Afbeelding
Foto: PR

Muziek en oude ambachten bij molens in Weteringpark

Molendag n Op zaterdag 13 mei, Nationale Molendag, zetten ook de Munnikkenmolen en de Meerburgermolen in het Leiderdorpse Weteringpark hun deuren open. De molens zijn de hele dag te bezichtigen waarbij de molenaars uitleg geven. Daarnaast zijn er extra activiteiten.

Bij de Munnikkenmolen is er muziek. Shantykoor de Marconisten uit Leimuiden treedt op om 12.30, 13.30 en 14.30 uur

Bij de Meerburgermolen herleven oude tijden met ambachten van vroeger. Van 11.00 tot 16.00 uur zijn hier een zeilenmaker, schiemanswerker, touw slager en een kaarsenmaker aan het werk.

Beide molens liggen aan dezelfde weg, op een paar honderd meter afstand van elkaar. De molens zijn met de fiets of te voet bereikbaar vanaf de Doeshaven, via de fietsbrug over de A4 tegenover het gemeentehuis of via de fietstunnel naast de Dwarswatering onder de A4 aan het eind van de WOOON-boulevard. Wie met de auto komt, gaat door het hek naast de ingang van de HSL-tunnel aan de Bospolder, vervolgens door het hek op de brug over de Dwarswatering en daarna links naar de molens.


Inloopconcert

Muziek n Op woensdag 17 mei is er weer een Inloopconcert in het Groot Auditorium van het Academiegebouw van Universiteit Leiden. Dit keer speelt Guus Theelen Poolse muziek op het orgel en zingt sopraan Bernadette Lexmond stukken van Bach, Händel en Vierne.

Bernadette Lexmond is gestart op haar tiende bij de Zangschool Zuid-Holland, waar ze kennis maakte met opera's, klassiek en gregoriaans. Met het koor won zij allerlei wedstrijden in binnen en buitenland. Vanaf haar achtiende volgt Bernadette zanglessen bij Ella Dijkhuizen te Zoetermeer. Ze heeft aan verschillende talentenjachten mee gedaan, onder meer samen met Marie-Cecile Moerdijk in België.

Guus Theelen volgde na zijn eerste orgel- en pianolessen bij kerkmusicus H. Rijnbeek, orgellessen bij de Haagse organist Jan Schmitz, Aart de Kort en later bij Theo Visser. Hij nam deel aan verschillende masterclasses aan de Thüringische Orgelakademie te Eisenach en Altenburg. Vanaf 2009 is hij de vaste bespeler van het Mittenreither-Duyschot-Schonat orgel in de St. Lodewijkskerk in Leiden.

Het concert begint om 13.00uur en de toegang is vrij. Het Academiegebouw van de Universiteit Leiden ligt aan het Rapenburg 73.