Carla en haar vrijwilligers op en vrolijker moment, toen ze een nieuwe dierenambulance kregen.  | Archieffoto W. v. Elk
Carla en haar vrijwilligers op en vrolijker moment, toen ze een nieuwe dierenambulance kregen. | Archieffoto W. v. Elk Foto: Willemien Timmers

Dierenambulance nu zelf in nood

dieren n De dierenambulance/vogelopvang Leiden en Omstreken heeft dringend vrijwilligers nodig.

Carla van Steenbergen, coördinator van de ambulance- en opvangdienst, vreest dat ze, als zich niet snel nieuwe vrijwilligers melden, mensen en dieren moet gaan teleurstellen. Er is momenteel eenvoudigweg niet genoeg menskracht meer om de ambulance 24 uur per dag te bemannen.

De dierenambulance is een vrijwilligersorganisatie die al bijna 45 jaar dode en gewonde dieren op in Leiden en omstreken en de Bollenstreek ophaalt en verzorgt. Katten, honden, zwanen, vogels: ze worden allemaal liefdevol opgevangen, verzorgd en naar eventuele 'baasjes' teruggebracht.
Gemiddeld rukt de ambulance drieduizend keer per jaar uit. De organisatie werkt onder leiding van de Oegstgeestse Carla van Steenbergen al meer dan veertig jaar zonder één cent subsidie, en is grotendeels afhankelijk van vrijwilligers.
Omdat de vaste medewerker voorlopig niet kan werken, kan Carla Steenbergen met de resterende vrijwilligers de 24-uursdiensten niet meer rondkrijgen. "De dierenambulance moet 24 uur per dag bemand zijn. Anders kan ik niet werken."
Het aanbod van vrijwilligers is drastisch afgenomen. Carla van Steenbergen: "De 'gouden vijver', waar wij al die jaren uit visten, is niet meer. En daarmee bedoel ik de Vutters, die van aanpakken weten. Maar we hadden altijd ook veel studenten."
Leiderdorper Henri Vorst is vrijwilliger bij de dierenambulance. "In elk geval moeten we de komende tijd vaker 'nee' gaan verkopen", zegt hij. "Er zullen veel zieke en gewonde dieren blijven liggen, eenvoudigweg omdat, als wij ze niet meer ophalen, niemand anders het doet. Dat terwijl de vraag in dit seizoen groter is dan ooit. Bovendien moeten de vogels in het vogelasiel natuurlijk ook worden verzorgd. Het verkeer veroorzaakt heel veel gewonde dieren, juist in deze tijd van bijvoorbeeld de krolse katten. Die steken vaak de weg over, en worden niet zelden aangereden of zelfs doodgereden. Deze dieren blijven bij ons twee weken in de vriezer, zodat de eigenaar kan beslissen wat er met zijn huisdier moet gebeuren. We hopen nieuwe vrijwilligers kunnen verwelkomen, zodat we dit noodzakelijke werk kunnen blijven doen.''

Belangstellenden voor een vrijwilligersfunctie kunnen zich melden bij de dierenambulance regio Leiden, tel. (071) 5174141.


Prijsvraag voor nieuwe naam A4-zone

gebiedsontwikkeling n De A4-zone, het bedrijvengebied langs de A4 in Leiderdorp vanaf de toekomstige Ikea-locatie tot aan het gemeentehuis, moet een nieuwe naam krijgen. Wie de beste naam verzint, kan een reischeque ter waarde van 1000 euro winnen.

De A4-zone is een gebied met uiteenlopende functies, zoals een vitaliteitsboulevard met het Alrijne ziekenhuis, de woonboulevard WOOON-Leiderdorp, kantoren, bedrijven, hotel en horeca. Het is nog altijd de bedoeling dat hier ook een vestiging van meubelgigant Ikea komt. Om het gebied een betere uitstraling te geven en aantrekkelijker te maken voor consumenten heeft adviesbureau Seinpost in 2015 een gebiedsvisie opgesteld. Daarin wordt geopperd om WOOON een flinke oppepper te geven door het aanbod te verbreden, bijvoorbeeld met een groot elektrowarenhuis en een webshop pick-up point. Bovenop de nieuwe winkels zou dan plek zijn om te parkeren. Daarnaast is het idee om van de A4-zone ook een uitgaansgebied te maken met bijvoorbeeld een megabioscoop of een trampolinehal. Het 'leisure' en horecagedeelte zou vooral rondom de Dwarswatering moeten komen, waar de openbare ruimte zodanig ingericht wordt dat het er prettig toeven is.

De naam 'A4-zone' past niet bij de allure die het gebied moet krijgen. Vandaar dat ondernemers en eigenaren van meubelboulevard WOOON-Leiderdorp, het Alrijne Ziekenhuis, McDonald´s, de Leiderdorpse Ondernemersvereniging, Bohemen en de gemeente Leiderdorp een prijsvraag voor een nieuwe naam hebben uitgeschreven. De naam mag verzonnen zijn, maar mag ook uit 'historisch onderzoek' tot stand komen. Wel moet er een onderbouwing/toelichting worden gegeven op de naam. Het moet in ieder geval een naam zijn die past bij de uitstraling van het gebied.

Een jury, bestaande uit Laila Driessen (burgemeester van Leiderdorp), Didos van Dam (voorzitter van de Leiderdorpse Ondernemersvereniging) en Coen Zeevenhooven (directeur van communicatiebureau Axioma), beoordeelt de inzendingen. De jury selecteert vijf namen. Voor de winnaar is er, naast eeuwige roem, een reischeque ter waarde van 1000 euro. De overige genomineerden ontvangen een wooncheque van 150 euro. De eerste 25 serieuze inzenders ontvangen een waardebon van McDonalds voor twee medium menu's. Meerdere inzendingen per persoon zijn toegestaan. De inzendingen moeten vóór 1 juni opgestuurd worden naarprijsvraagA4zone@leiderdorp.nl.