Sporthal De Bloemerd kan een flinke producent van zonne-energie worden. | Foto: C. v.d. Laan
Sporthal De Bloemerd kan een flinke producent van zonne-energie worden. | Foto: C. v.d. Laan Foto:

420 zonnepanelen op sporthal De Bloemerd

politiek n Sportfondsen Leiderdorp, de exploitant van zwembad De Does en de Leiderdorpse sporthallen, wil het bedrag van 150.000 euro dat in 2015 en 2016 is overgehouden op de begroting gebruiken om zonnepanelen op het dak van sporthal De Bloemerd te leggen.

Door: Corrie van der Laan

Een idee dat door het college van B en W wordt toegejuicht. Ook coalitiepartijen VVD, CDA, LPL en PvdA staan achter dat plan, zo bleek vorige week dinsdag tijdens het Politiek Forum.

Op de dak van De Bloemerd passen 420 panelen. Het dak ligt op zich prima; er staan geen andere hoge gebouwen in de buurt en de sporthal is hoog genoeg om geen last te hebben van schaduwwerking van bomen. Nadeel is dat het dak een bolling heeft, waardoor er een aparte constructie op moet komen voordat de panelen geplaatst kunnen worden.

De zonnepanelen zullen ertoe leiden dat de energiekosten voor Sportfondsen structureel omlaag gaan, wat op den duur ook een positief effect zal hebben op de kosten voor de gemeente (subsidie).


'Zwemkaartjes De Does niet te duur'

politiek n De prijs van een zwemkaartje voor het zwembad De Does is met € 5,25 iets hoger dan gemiddeld in de regio Hollands Midden, maar het verschil is een kwestie van dubbeltjes. Bovendien zijn er allerlei regelingen waardoor groepen en mensen die vaker gaan zwemmen voordeliger uit zijn; bij het meest uitgebreide zwemabonnement zakt de prijs per bezoek zelfs onder de 1 euro. Dat antwoordt sportwethouder Olaf McDaniel (PvdA) op vragen van oppositiepartijen D66 en GroenLinks. Die vragen kwamen naar aanleiding van de 150.000 euro die Sportfondsen Leiderdorp de afgelopen jaren overhield op de begroting. Voor D66 en GroenLinks reden zich af te vragen of de prijs van de zwemkaartjes niet omlaag zou kunnen. Maar volgens McDaniel is het overschot geen gevolg van te dure kaartjes maar van toenemend zwemlesbezoek, het vrijvallen van een reservering en incidentele kostenbesparingen.