In Volkenkunde kan je komend weekend kennismaken met futuristische robots. | Foto: Kirsten van Santen
In Volkenkunde kan je komend weekend kennismaken met futuristische robots. | Foto: Kirsten van Santen

Cool Japan weekend

museum n Op 29 en 30 april kunnen Japanliefhebbers hun hart ophalen tijdens het Cool Japan weekend. Twee dagen lang staat Museum Volkenkunde in Leiden in het teken van lolita's, superhelden, videogames en robots. Vanwege de net geopende tentoonstelling 'Cool Japan - Wereldwijde fascinatie in beeld' pakt het museum flink uit met een enorme mix aan activiteiten, workshops, demonstraties en optredens.

Voor wie actief wil meedoen, zijn er diverse workshops zoals sushi maken, sumi-e (traditionele Japanse schildertechniek), Japans inpakken of New Kintsugi: een Japanse kunstvorm om gebroken servies en potten te repareren. Kinderen kunnen onder andere manga tekenen, een workshop Aikido (Japanse martial arts kunst) volgen of dansen als een echte robot. Tijdens rondleidingen door de tentoonstelling Cool Japan worden de verbanden ontdekt tussen de populaire manga van nu en Japanse tekenkunst uit het verleden. Hierin zal ook een vleugje Japanse horror niet ontbreken. Verder zijn er lezingen over de Japanse schattigheidscultuur, 'Cool' Japan en de Studio Ghibli films van Hayao Miyazaki & Isao Takahata. Naast alle activiteiten kunnen bezoekers ook genieten van demonstraties zoals Taiko drums en Japanse kalligrafie of in het Museumcafé verschillende soorten sake proeven. Kortom: een bomvol programma voor jong en oud, fans en nieuwkomers!

Dit weekend wordt georganiseerd naar aanleiding van de tentoonstelling Cool Japan, die te zien is tot en met 17 september. De tentoonstelling brengt van alles uit de rijke Japanse beeldcultuur bij elkaar: van Hokusai tot Final Fantasy en van herkenbare Japanse horror tot cute fashion uit de straten van Tokyo. Aan de hand van historische topstukken uit de wereldberoemde Japancollectie van het museum zie je dat de iconen van nu een lange geschiedenis hebben.Museum Volkenkunde is gevestigd aan Steenstraat 1 in Leiden en is zaterdag en zondag geopend van 12.00 tot 17.00 uur. Kijk voor meer informatie op volkenkunde.nl.

Verdiepend museumbezoek

De Volksuniversiteit Leiderdorp organiseert vrijdag 12 mei van 10.30 tot 12.30 uur in Museum Volkenkunde een lezing over de tentoonstelling Cool Japan met aansluitend een rondleiding. De lezing en de rondleiding worden gegeven door dezelfde docent. Deelname kost € 15,- per persoon. Informatie en inschrijving: via de website www.leiderdorpse-volksuniversiteit.nl, e-mail leiderdorp@volksuniversiteit.nl, tel. (071) 5411732 of op het LVU-bureau in de Sterrentuin aan de Van Diepeningenlaan 110 te Leiderdorp (ma t/m do, 09.30-12.00 uur).


Muzikaal Tuynieren met Tomeloos Band

Muziek n Zondag 30 april is alweer de laatste editie van dit seizoen van de maandelijkse Muzikaal Tuynieren-middag in het Leiderdorpse café-restaurant De Hollandsche Tuyn. Dit keer treedt de zes-koppige Tomeloos Band op.

De band komt uit Leiderdorp en is te typeren als een feestband met een artistieke invalshoek en een waanzinnig breed repertoire, van Nederpop tot Rhytm & Blues en van Soul tot Klezmer.

De muziek start om 16.00 uur en duurt tot ca. 18.00 uur. De toegang is gratis. Daarna kan genoten worden van een dagschotel (gegrilde bavette met kruidenboter, gemengde groente en Franse frites) voor slechts € 12,50 per persoon. Voor het eten is vooraf reserveren gewenst via tel. (071) 541 14 64. De Hollandsche Tuyn ligt aan de Hoofdstraat 24 in Leiderdorp


Bijzonder keramiek van Ria Nijssen-Wisse

expositie n Ria Nijssen-Wisse exposeert tot 10 juli met bijzonder keramiek en schilderwerk in de vitrine van Kunstkring Leiderdorp in de Sterrentuin aan de Van Diepeningenlaan 110 in Leiderdorp.

Nijssen-Wisse boetseerde ruim twintig jaar bij Marian Monteba. Daar begon ook haar belangstelling voor de schilderkunst. Vooral door het werken in het atelier van Gijs Donker werd dit laatste versterkt. De laatste jaren volgt zij de cursussen boetseren bij Mieke Bakker. Daar merkt zij dat al haar geleerde technieken harmonieus samenkomen in haar huidige werk. Door de klei te 'snijden' komt zij tot een strakke vormgeving en unieke patronen in haar keramiek.

'Groep mannen en poes' van Ria Nijssen-Wisse. | Foto: PR