Uw subsiedieaanvraag moet voor 1 mei binnen zijn. | Foto: PR
Uw subsiedieaanvraag moet voor 1 mei binnen zijn. | Foto: PR Foto: PR

Zorg met een houten hand

opinie n De overheid wil dat ouderen zolang mogelijk zelfstandig wonen. Momenteel woont 60% van de 90-95-jarigen nog zelfstandig. Oud kunnen worden in de eigen vertrouwde woonomgeving is een wens van velen. Uitgangspunt en verlangen sporen. De volgende stap is dan voorwaardenscheppend beleid. Dat betreft hulpbronnen, ondersteuning en zorg. Hier blijkt dat niet de wens van ouderen richtinggevend is, maar het harde nastreven van bezuinigingsdoelstellingen. Eigenlijke uitgangspunt: het zoveel mogelijk sluiten van dure zorg- en verpleeginstellingen. Wat weer gepaard gaat met verlies van veel specifieke kennis en kunde op het gebied van de ouderenzorg. De bal is bij gemeenten neergelegd. Zij mogen benodigde zorg inkopen. Om de kosten verder te drukken verloopt deze inkoop via aanbesteding. Marktwerking in de zorg, ook al zo'n bezuinigingsideaal. De goedkoopste zorgaanbieder mag voor een periode los gaan op onze ouderen. In deze constellatie is het voor de zorgaanbieders van levensbelang vooral te sturen op financiële resultaten. Het levensbelang van de oudere is daarbij kind van de rekening. Wat dit betekent blijkt momenteel duidelijk in de handelwijze van ActiVite. Voor diverse gemeenten binnen onze regio is deze zorgaanbieder de aangewezen uitvoerende organisatie voor ondersteuning aan huis. Met een pennenstreek op managementniveau worden momenteel alle ouderen beroofd van de hun bekende zorgverleners. Zogenaamd uit overwegingen van effectiviteit, lees bedrijfsbelang. Resultaat: toch al emotioneel kwetsbare ouderen die in tranen afscheid nemen van vertrouwde dagelijks hulpverlenenden, die op hun beurt ook niet kunnen uitleggen waar dit allemaal goed voor is. Dit kan ook nergens goed voor zijn. Ouderenzorg is oneindig veel meer dan beschikbaarheid van specialisme. Minstens even belangrijk is de relatie waarbinnen de zorgfunctie gestalte krijgt. Daarvan hebben managers met eurotekens in de ogen geen benul. Zij sturen op bedrijfsmatige doelstellingen. Zorg met een houten hand heet zoiets. Wie enig benul heeft van de kwetsbaarheid van ouderen, wacht zich wel om met botte bijl in te hakken op waardevolle zorgrelaties, en dat dan ook nog eens een keer van de ene op de andere dag. Bij een volgende aanbestedingsronde zullen gemeenten er goed aan doen geen partijen te selecteren die hun prijsstelling realiseren ten koste van de humaniteit. Het gaat immers om zorg, nietwaar?

Hans Kol


Subsidie natuurvriendelijke oevers

subsidie n Oevereigenaren kunnen tot 1 mei 2017 subsidie aanvragen om hun oever te veranderen in een natuurvriendelijke oever. Het hoogheemraadschap van Rijnland stelt hiervoor een financiële bijdrage beschikbaar. De maximumbijdrage per project/aanvrager bedraagt €30.000.

Het hoogheemraadschap van Rijnland streeft naar een goede kwaliteit van het oppervlaktewater met daarin een gevarieerd planten- en dierenleven. Natuurvriendelijke oevers leveren daar een belangrijke bijdrage aan. Om de aanleg van natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen te stimuleren, heeft Rijnland een subsidieregeling vastgesteld. De regeling is voor iedereen binnen het beheergebied van Rijnland. Het gaat om natuurvriendelijke oevers die aangelegd kunnen worden in wateren die niet breder zijn dan 20 meter en die een minimale oeverlengte hebben van 20 meter. Gezamenlijk (met bijvoorbeeld de buren) een aanvraag indienen is ook mogelijk. Om in aanmerking te komen voor de subsidie moeten het ingevulde aanvraagformulier met bijhorende documenten voor 1 mei 2017 ingediend zijn. Daarnaast moet de aanvraag voldoen aan bepaalde voorwaarden voor het ontwerp van de natuurvriendelijke oever en het onderhoud. Een aantal projecten is van subsidie uitgesloten, zoals aanleg in het kader van een ruimtelijk ontwikkelingsplan en projecten waarbij al andere (financiële) afspraken met Rijnland zijn gemaakt.Voor particulieren bedraagt de subsidie voor bestaande oevers 100% van het normbedrag van € 65 per meter. Voor natuur beherende organisaties is dit 75% en voor overheden 50% van het normbedrag. De maximumbijdrage per project/aanvrager bedraagt €30.000. Meer informatie: www.rijnland.net/uw-loket/subsidieregelingen. Op deze website staan eveneens het aanvraagformulier met toelichting en de bijlagen.