Afbeelding
Foto:

Job Buddy Leiderdorp is een initiatief van en door Leiderdorpse onderne-

mers, ondersteund door de gemeente Leiderdorp. Doel is om gezamenlijk werkzoekenden in Leiderdorp sneller aan een baan te helpen.

De drijvende krachten achter Job Buddy zijn Astrid Selier van Stimulanszz, die ook de coördinator is, en René van Giezen van 071media plus. Iedere maand praten zij u via deze rubriek bij over het project.

Dit keer gaat het over oordelen, vooroordelen en veroordelingen waar werkzoekenden mee te maken hebben.

Oordelen, vooroordelen en veroordelen

Het is voor iedere werkzoekende herkenbaar. Je staat iedere ochtend op met het gevoel van: ik moet minstens één sollicitatie de deur uit doen. Je hebt op diverse vacaturesites een mailalert aangemaakt dus de mailbox puilt uit. Die moet nog echt even worden doorlopen. Maar…… eerst een kop koffie! 'Koffietijd' heeft ook een leuke gast, even afkijken. Nu toch eerst maar douchen. Hmmm, de shampoo raakt op… dus je moet vanmiddag nog even langs de drogisterij in de Winkelhof, die heeft een leuke aanbieding. Dan kun je ook maar beter meteen de weekboodschappen meenemen. Dat is wel handig want dan heb je morgen nog meer tijd om te solliciteren. Weet je wat, besluit je, ik doe vandaag de huishoudelijke klusjes en dan morgen er vol tegenaan!

De volgende dag… Na een kop koffie begin je dan eindelijk. Welke mail is belangrijk? Welke kan direct naar de prullenbak? Hé, kijk eens aan, een vacature hier in de buurt! Dat is handig zo lekker dichtbij. Wat vragen ze? Ja, dat past goed in mijn profiel. Opleidingsniveau: check, werkervaring: check. Of niet? Op dat ene puntje na maak je wel een kans. Schrijven of niet? Ja doen!

Onbewust ben je al twee dagen aan het oordelen. Mensen oordelen continue, over alles wat ze zien. Op die manier vormen we een mening over de wereld en bepalen we onze identiteit. Oordelen is dus niet negatief, het is een natuurlijke eigenschap.

Lastiger zijn vooroordelen. Dat zijn oordelen die niet op feiten zijn gebaseerd. Zoals: 'Op die baan solliciteer ik niet want ik denk dat de bedrijfscultuur niet bij me past; er werken alleen maar carrièretijgers'.

En we kennen allemaal de vooroordelen over werklozen: 'Ze doen de hele dag niks, lekker gemakkelijk verdienen zonder wat te doen.' 'Van die ontslagvergoeding kan ze wel een leuk reisje maken.' 'Er zijn toch banen genoeg?' 'Als je niet direct een baan vindt, dan zoek je niet hard genoeg.'

Oordelen gaat ongemerkt al snel over in veroordelen. Mensen geven een waardeoordeel over iets. Het wordt afgekeurd, vervloekt of verworpen en men steekt de mening niet altijd onder stoelen of banken. En daar ga je weer, je gaat de reacties van andere mensen weer beoordelen. 'Laat ze maar denken, ze weten niet beter.' 'Ze hebben zelf nooit in deze situatie gezeten dus kun je het ze ook niet kwalijk nemen.'

Als werkzoekende kun je er maar druk mee zijn! Hoe fijn is het dan als je een buddy hebt die je ondersteunt en waar je regelmatig mee in gesprek kan gaan over je oordelen, vooroordelen en veroordelingen.

Herken je jezelf in dit verhaal en kun je ook een steuntje in de rug gebruiken bij het solliciteren? Dan hebben we goed nieuws: in juni starten we met een nieuwe groep en daar kun je je voor aanmelden. Stuur een mailtje met je cv naar jobbuddyleiderdorp@outlook.com en we nemen telefonisch contact met je op. Ook kunnen we nog heel goed nieuwe buddy's gebruiken. Voor meer informatie: bezoek onze website www.jobbuddy.org


RUIMTE VOOR LOGO'S


Jasserie voor mantelzorgers

mantelzorg n De werkgroep Mantelzorg Leiderdorp organiseert op dinsdagavond 25 april een 'Jasserie' voor mantelzorgers.

Het Sociaal Team Leiderdorp (STL) is een loket voor hulp bij het zelfstandig wonen en leven en kan met u meekijken en zoeken naar oplossingen. Eerst kijkt het sociaal team naar het eigen netwerk en wat er kan vanuit informele zorg of voorliggende voorzieningen. Mocht dat niet toereikend zijn, kan er een beschikking afgegeven worden voor bijv. hulpmiddelen, dagactiviteiten of een maatwerkvoorziening voor professionele zorg. Joyce Lokker en Marijke Kleijn, consulenten bij het STL, vertellen deze avond waar u het Sociaal Team Leiderdorp voor kunt benaderen. Deze bijeenkomst is op dinsdagavond 25 april van 19.30-21.30 uur in de zaal van Pluspunt, Splinterlaan 156, 2352 SM Leiderdorp. Er zijn geen kosten aan verbonden en van tevoren aanmelden is niet nodig. De werkgroep Mantelzorg Leiderdorp organiseert 6 keer per jaar de "Jasserie" voor mantelzorgers in Leiderdorp. Hier ontmoeten mantelzorgers elkaar in een ontspannen, informele sfeer en wisselen ervaringen uit. Informatie bij Eva (www.wijzijneva.nl, telefoon 5161445) of www.pluspuntleiderdorp.nl. of via tel: 5413536.