V.l.n.r. Wim Kanbier, Jasper Klapwijk (tuinman in de heemtuin), Rik Koster,  Wout Anker en Aad Rijntalder. | Foto: J.P.K.
V.l.n.r. Wim Kanbier, Jasper Klapwijk (tuinman in de heemtuin), Rik Koster, Wout Anker en Aad Rijntalder. | Foto: J.P.K. Foto: Johan Kranenburg

Korte geschiedenis van de heemtuin

Vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw begon de verstedelijking van ons dorp. De Oranjewijk werd gebouwd, het Zijlkwartier uitgebreid en plannen voor verdere uitbreiding de polder in tot aan de Engelendaal werden uitgewerkt. In het begin van de jaren zestig begreep het gemeentebestuur dat ook ruimte gereserveerd moest worden voor 'groen' ten behoeve van de leefbaarheid van het woonmilieu.. In de jaren 1963-1966 is daarom het plan voor het park De Houtkamp ontwikkeld. Dit omvatte een centraal park met recreatiemogelijkheden en een ontmoetingsplaats voor de inwoners. Met een kinderboerderij om kinderen vertrouwd te maken met dieren en een heemtuin voor het educatieve aspect.

Heem betekent 'leefplaats' en tuin 'omheind stuk grond' Een heemtuin is een min of meer besloten terrein voor planten en dieren die oorspronkelijk in ons land voorkomen. In de heemtuin van Leiderdorp is sinds 1971 gewerkt aan de opzet van verschillende landschapsvormen zoals bijvoorbeeld, bos, veengebied, duin, moeras en rietland. Hiervoor moest de ondergrond geschikt worden gemaakt door de inbreng van grondsoorten als zand, klei en veen op verschillende plaatsen. De instroom van oppervlaktewater is in de loop van de tijd afgesloten van de omgeving in verband met de verslechtering van de waterkwaliteit. Zo werd de heemtuin een beschermd stuk grond.

In 1972 is de tuin geopend voor bezoekers. Voortdurend is zorg besteed aan de planten die benodigd zijn voor de verschillende landschapstypen. Leiderdorp beschikt nu over een heemtuin met een prachtige wilde plantengroei waar veel te ontdekken valt.

Wat in de loop van 55 jaar hier bereikt is, mag opmerkelijk genoemd worden. Onze Heemtuin heeft een goede naam gekregen bij natuurkenners in heel Nederland. Om dit in stand te houden op deze schaal blijft onderhoud noodzakelijk.

De bedoeling is dit jaar verschillende aspecten van de landschapsvormen zoals die te zien zijn in de Heemtuin onder de aandacht te brengen via de rubriek 'De heemtuin van Leiderdorp' . Hieronder de eerste aflevering waarin de zogeheten stinsenplanten centraal staan.

                        KRAK