De cast van De Toverfabriek. | Foto: J.P. Kranenburg
De cast van De Toverfabriek. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Muziek in de lunchpauze

klassiek n Woensdagmiddag 5 april gaat een nieuwe serie inloopconcerten van start in het Academiegebouw van de Leidse universiteit aan het Rapenburg 73. De gratis concerten zijn tot en met 29 juni elke woensdag van 13.00 tot 13.30 uur.

Het Flentrop-orgel in het Groot Auditorium wordt dan bespeeld door de vaste organisten en ook door gastorganisten, vaak met medewerking van andere instrumentalisten of vocalisten.

Niels-Jan van der Hoek bijt dit seizoen het spits af. Hij bespeelt op 5 april zowel het orgel als de muselaer. Een muselaer behoort net als het klavecimbel en het spinet tot de toets-tokkel instrumenten en was vooral in Engeland bijzonder populair. Van der Hoek laat op dit instrument enkele composities van Jan Pieterszoon Sweelinck horen. Op het orgel speelt hij het Preludium en Fuga in d van Abraham van den Kerckhovenen en de Toccata in G voor klavecimbel van Johann Sebastian Bach.

Niels-Jan van der Hoek is als kerkmusicus verbonden aan de Evangelisch Lutherse kerk te Rotterdam en de PKN gemeenten in Rhoon en Kruiningen. Hij won op concoursen in totaal vijftien prijzen.


Met Toverkids op bezoek in de Toverfabriek

toneel n Toverkids, de kinderafdeling van de Leiderdorpse toneelvereniging Toverlei bestaat tien jaar. Dat wordt gevierd met een bijzondere jubileumvoorstelling: De Toverfabriek, gebaseerd op de bestseller 'Sjakie en de Chocoladefabriek' van Roald Dahl. De première is zaterdagmiddag 1 april, daarna zijn er middagvoorstellingen op 2, 8 en 9 april. Alle uitvoeringen vinden plaats in Theater Toverlei, gevestigd in gebouw De Sterrentuin aan de Van Diepeningenlaan 110 in Leiderdorp.

De voorstelling belooft een waar spektakel te worden. Regisseur Norman van Huut heeft de meest aansprekende scènes uit het boek gehaald en brengt de fabriek prachtig in beeld met gebruik van een drie verdiepingen hoog decor.

Het verhaal is bekend. Willie Wonka, de excentrieke eigenaar van de geheimzinnige chocoladefabriek waar nooit iemand in of uit gaat, verstopt in zijn chocoladerepen vijf gouden toegangskaarten voor een rondleiding in zijn fabriek. De vijf kinderen die met een van hun (groot)ouders de fabriek binnengaan, beleven wonderlijke avonturen – ze varen op een chocoladerivier, proeven een driegangenkauwgompje en ontmoeten het vreemde Oempa Loempa volkje. Maar in de fabriek schuilen ook grote gevaren en slechts één van de kinderen komt er ongeschonden uit…

De voorstellingen op 1, 2 en 9 april beginnen om 14.30 uur, op zaterdag 8 april is de aanvang 13.00 uur. Kaarten kosten € 6,- voor kinderen tot en met 12 jaar, volwassenen betalen

€ 7,50. Ze zijn te bestellen via de website www.toverlei.nl, e-mail info@toverlei.nl of tel. (071) 5895020.


COV Excelsior kijkt vooruit

oproep n Op zondag 26 maart voerde COV Excelsior, onder leiding van dirigent Hans van der Toorn, in een volle Dorpskerk passiemuziek uit van de componisten Franz List, Joseph Rheinberger en Johannn Sebastian Bach. Na dit succesvolle concert is het tijd weer vooruit te kijken. Het Leiderdorpse koor bereid zich voor op het Najaarsconcert op zaterdag 25 november. Samen met gemengd koor Amici uit Canterbury (Engeland) wordt daar het Gloria van Vivaldi uitgevoerd. Excelsior neemt zelf de Coronation Anthems van Händel in studie. Voor dit concert zijn mannenstemmen, vooral tenoren, van harte welkom. Kennismaken met het koor kan op maandag 3 april van 20.00 tot 22.00 uur in de Dorpskerk aan de Eikenlaan in Leiderdorp. Meer informatie: (071) 3624697 of info@covexcelsiorleiderdorp.nl.