Niemand kan multitasken. Nee helaas, ook wij vrouwen niet.
Niemand kan multitasken. Nee helaas, ook wij vrouwen niet. Foto: PR

Het kan echt: met meer energie je werk gemakkelijker maken

Heb je het ook zo druk op je werk? Veel te doen, maar nergens tijd voor. Vermoeiend. Terwijl wanneer je fit bent, je meer werk kan verzetten, toch? Zelfs al ben je gezond en mankeer je niets, ook dan kan je minder productief zijn.

Wil je je productiviteit verbeteren? Begin dan met de onderstaande fouten niet te maken:

1. BEZUINIGEN OP SLAAP - Wanneer je je laat opjagen door deadlines en tot 's avonds laat doorwerkt om die vooral te kunnen halen, is het erg verleidelijk om te bezuinigen op slaap. Onvoldoende slaap vermindert juist je productiviteit. Op de korte termijn kost het je concentratie en werk je juist langzamer. Op de lange termijn vermindert de weerstand en loop je het risico sneller ziek te worden.

2. MULTITASKING - Een vaardigheid die vooral aan vrouwen wordt toegekend. Verleidelijk om te doen, helaas is het inefficiënt en kost het uiteindelijk meer tijd. Sterker nog, niemand kan multitasken. Nee helaas, ook wij vrouwen niet. Het menselijk brein is namelijk niet in staat om meerdere enigszins ingewikkelde handelingen tegelijkertijd uit te voeren.

3. ALLES ZELF DOEN - Dat lijkt aanlokkelijk, want dan gebeurt het tenminste snel en goed? Die vlieger gaat soms op, alleen werkzaamheden die anderen net zo gemakkelijk kunnen doen, kan je maar beter delegeren. Bespaart je tijd.

4. AFLEIDING - Dit zijn bijvoorbeeld binnenwandelende collega's voor de laatste nieuwtjes. De smartphone en internet zorgen voor veel afleiding en verlies van concentratie en productiviteit.

5. ACHTER HET BUREAU LUNCHEN - Je denkt tijd te besparen door geen pauze te nemen. Doorwerken terwijl je luncht, is niet bepaald productief. Een onderbreking van minimaal 30 minuten verfrist lichaam en geest, zodat je 's middags weer ready to go bent.

6. GEEN 'NEE' KUNNEN ZEGGEN - Hier profiteert de vrager vooral van. Wanneer er teveel op je bord ligt, ook zaken die je kan delegeren, dan kan dat zelfs op termijn je gezondheid beïnvloeden.

Wat zorgt er bij jou voor dat je minder productief bent? Of wat doe jij om je productiviteit te vergroten? We horen het graag!