Mensen die hulp willen bij het digitaal communiceren met de overheid, kunnen daarvoor terecht in de bibliotheek.
Mensen die hulp willen bij het digitaal communiceren met de overheid, kunnen daarvoor terecht in de bibliotheek. Foto: PR

Nederland digitaliseert, BplusC helpt!

bibliotheek n Niet iedereen is in staat om digitaal te communiceren met de overheid. Toch werkt de overheid er hard aan om het contact met de burgers steeds meer digitaal te laten verlopen. Mensen die hierbij hulp willen, kunnen terecht in alle bibliotheeklocaties van BplusC.

De ondersteuning bestaat enerzijds uit veilige computer-, internet- en printvoorzieningen. Anderzijds biedt BplusC cursussen aan om te leren omgaan met de digitale overheid. Zowel het gebruik van de computerfaciliteiten voor het zakendoen met de overheid als de cursus is gratis. Ook niet-bibliotheekleden kunnen gebruikmaken van deze service.

Op een computer in de bibliotheek kunnen mensen bijvoorbeeld zelf aangifte doen voor de inkomstenbelasting en toeslagen aanvragen. Handig voor wie thuis geen goede voorzieningen heeft. Bibliotheekmedewerkers kunnen algemene hulp verlenen bij problemen, bijvoorbeeld als de computer niet goed werkt. Ze verwijzen door naar ondersteuning in de buurt, als mensen inhoudelijke vragen hebben over het invullen van de belastingaangifte of het aanvragen van toeslagen.

Voor wie extra hulp wil bij het leren werken met de digitale overheid, heeft BplusC de gratis cursus Digisterker. Onderwerpen zijn onder meer: een DigiD aanvragen en gebruiken, informatie zoeken op overheidswebsites en bijvoorbeeld Mijn toeslagen en MijnOverheid. Na deze cursus kunnen mensen zelfstandig gebruikmaken van de online dienstverlening van bijvoorbeeld gemeente, UWV en Belastingdienst. De cursus Digisterker wordt gegeven in locaties Nieuwstraat, Het Gebouw (Leiden-Noord) en Leiderdorp.

Voor hulp bij het basisgebruik van computer en internet, geeft BplusC daarnaast diverse betaalbare cursussen. Hierin leer je de basisvaardigheden: de computer opstarten, typen en een e-mail versturen of werken met een bepaald computerprogramma, zoals Excel. Er zijn ook cursussen specifiek gericht op het internet, hierin leer je informatie opzoeken, iets kopen, een reis boeken of internetbankieren.

Vraag meer informatie in een van de vestigingen van de bibliotheek (in Leiderdorp aan de Van Diepeningenlaan 110) of kijk op de website, www.BplusC.nl, onder het kopje 'Lessen/Cursussen'.