Er vormden zich regelmatig flinke rijen in de stemlokalen. | Foto: J.P. Kranenburg
Er vormden zich regelmatig flinke rijen in de stemlokalen. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

VVD in Leiderdorp de grootste, PvdA zakt weg

verkiezingen n Net als in 2012, kwam ook bij de Tweede Kamerverkiezingen van vorige week woensdag in Leiderdorp de VVD als grootste partij uit de bus. De liberalen leverden flink in, ze kregen nu 4458 stemmen tegen 5202 in 2012, maar dat is nog altijd een kwart van het totaal aantal uitgebrachte stemmen.

De nummer twee, D66, volgt op ruime afstand met 2855 stemmen, wat neerkomt op 16,2 procent. De democraten boekten wel een winst van 1088 stemmen (5,3 procent) vergeleken met 2012.

Dankzij een winst van ruim 4 procent passeerde het CDA de PVV, die 2,7 procent in de plus zat. De twee partijen ontlopen elkaar weining met respectievelijk 2000 (11,3 procent) en 1955 (11.1 procent) stemmen, goed voor de derde en vierde plek.

De grootste winst was voor GroenLinks dat nu 1582 stemmen kreeg (9 procent) wat er maar liefst 1152 meer zijn dan in 2012.

Voor de PvdA verliepen de verkiezingen ook in Leiderdorp dramatisch. De sociaal-democraten tuimelden van bijna een kwart van de stemmen in 2012 naar slechts 6,9 procent nu, wat ze in Leiderdorp op de zesde plek zet. De SP eindigde daar vlak onder met 6,1 procent van de stemmen, een half procent minder dan bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen. Wel gingen de socialisten er in absolute aantallen miniem op vooruit, van 1079 naar 1084 stemmen.

Voor de Partij van de Dieren, 50PLUS en de Christenunie (resp. 3,0 procent, 3,0 procent en 2,3 procent) was er lichte winst. Nieuwkomer Forum voor Democratie haakt qua score goed aan bij deze drie met 2,2 procent van de stemmen. DENK kreeg 1,3 procent van de Leiderdorpse stemmen en eindigde daarmee net boven de SGP die net als in 2012 op 1 procent eindigde.

Verder waren er nog twaalf partijen die wel stemmen kregen maar de 1 procent niet haalden. De 'grootsten' daarvan waren VoorNederland (64 stemmen) en de Piratenpartij (57 stemmen).

Het opkomstpercentage was hoog: 85,3 procent, wat ruim 5 procent meer is dan bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen. Het zorgde voor flinke rijen bij de stembureau's. In totaal brachten 17707 Leiderdorpers een stem uit, waarvan er 51 ongeldig waren en 20 blanco.


'Vraag mening Leiderdorpers over bestuurlijke samenwerking '

Opinie n De inwoners van Leiderdorp zouden veel meer betrokken moeten worden bij de Toekomstvisie Leidse regio, vindt Leiderdorper H. Huigen.

De gemeenten Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude praten al ruim een jaar over nauwere samenwerking. Voor de zomer moet er meer helderheid komen over hoe die samenwerking bestuurlijk vorm moet gaan krijgen.

Om ook inzicht te krijgen in wat de gevoelens hierover zijn buiten de raadzalen is onder meer een enquête gehouden onder burgers uit alle vijf de gemeenten. Die werd in eerste instantie gestuurd naar bijna elfduizend willekeurig gekozen huishoudens, waaruit een kleine tweeduizend ingevulde formulieren terugkwamen. Ook burgers die niet op de aanvankelijke adreslijst stonden kregen de kans de enquête in te vullen, maar dat werd pas in de eerste week van maart bekend gemaakt en moest gebeuren voor 12 maart.

Volgens Huigen was de peiling veel te mager. "Niet alleen geeft men de burgers dus weinig tijd voor de invulling van de enquête (waarom zo'n haast?), ook leidt het resultaat bij voorbaat in de richting van een mening/voorkeur van het grootste aantal deelnemende burgers uit één van de regiogemeentes. Dat is dus Leiden en we weten al heel lang wat Leiden wil, Leiderdorp inlijven", schrijft hij in een mail aan deze krant.

Hij oppert een ander idee om de Leiderdorpers in deze een stem te geven: "Waarom kiest ons gemeentebestuur er niet voor om zelf de eigen, veelal zeer betrokken, burgers op dit punt te enquêteren. Daardoor ontstaat een helder beeld over de mening/het gevoelen van Leiderdorpers. Het onderwerp is er belangrijk genoeg voor."

Afbeelding