Velocitas C1 wordt gehuldigd na winst op het NK in Papendrecht. | Foto: Roy Mahadew
Velocitas C1 wordt gehuldigd na winst op het NK in Papendrecht. | Foto: Roy Mahadew Foto: Roy Mahadew

Velocitas C1 Nederlands Kampioen in de zaal

n Leiderdorpers zijn in Papendrecht onverslaanbaar

Korfbal n Op het NK korfbal, zaterdag in Papendrecht, is Velocitas C1 Nederlands kampioen in de eerste klasse in de zaal geworden. Na drie gewonnen poulewedstrijden trad het jeugdteam van Velocitas in de finale aan tegen CSL uit Britsum. Daar lieten de Leiderdorpers zien waarom zij de beste waren: zij versloegen hun tegenstanders met 11 – 7.

Zaterdag om negen uur 's ochtends vertrok vanaf Leiderdorp een volle bus met spelers, staf en fans richting Papendrecht. Daar stond om 11.00 uur al de eerste poulewedstrijd tegen Tiel'72 op het programma. Na een enigszins zenuwachtige start won Velocitas gedecideerd met 8 - 5. Ook de overige twee wedstrijden tegen KOAG en SKF werden relatief eenvoudig met 9 - 5 en 7 - 4 gewonnen, waardoor de Leiderdorpers zich konden gaan opmaken voor de finale.

Tegenstander in de finale was CSL, dat ook alle poulewedstrijden met winst had afgesloten. Velocitas was gewaarschuwd en begon ijzersterk aan de wedstrijd: binnen één minuut stond de voorsprong op het scorebord. CSL sloeg echter gelijk terug en zou het in het eerste kwart van de wedstrijd elk punt van Velocitas beantwoorden met een tegendoelpunt. Een paar mooie afstandsschoten vlak voor rust brachten de Leiderdorpers echter op een riante voorsprong van 7 – 4.

Ook na rust hielden de Leiderdorpers de touwtjes stevig in handen. Velocitas maakte het verschil op twee vlakken: verdedigend en in het afmaken van de kansen. Waar CSL een paar opgelegde kansen niet wist te benutten, leken de spelers van Velocitas aan een halve kans genoeg te hebben. Ook zaten de Leiderdorpers er verdedigend bovenop, waardoor CSL meer dan eens balverlies leed. CSL kon de achterstand niet meer inhalen en zag Velocitas in de slotfase uitlopen naar 11 – 7 en het kampioenschap binnenhalen.

Het Nederlands Kampioenschap is de kers op de taart voor Velocitas C1, dat zowel op het veld als in de zaal ook al de competitie wist te winnen. Het laatste gedeelte van de veldcompetitie zullen de Leiderdorpers doorbrengen in een 'kampioenspoule'. Mocht Velocitas die ook winnen dan is deelname aan het NK veldkorfbal ook een feit.


Fietsmaatjes Leiden-Leiderdorp geopend

Duofietsen n Na afloop van de Joop Zoetemelk Classic werd zaterdagmiddag bij wielervereniging Swift in Leiden de officiële aftrap gegeven van het project Fietsmaatjes Leiden-Leiderdorp. Joop Zoetemelk en eregast Jan Pool stapten samen op een duofiets en maakten een ritje over het parcours bij Swift. Wethouders Angelique Beekhuizen van Leiderdorp en Roos van Gelderen van Leiden gaven het startschot.

Leiderdorper Jan Pool organiseerde jarenlang toertochten bij Swift maar kan vanwege zijn gezondheid niet meer zelfstandig fietsen. Dankzij Fietsmaatjes kan hij nu toch weer fietstochten maken.

Fietsmaatjes heeft als doel om mensen die niet meer zelfstandig kunnen fietsen met een fietsmaatje naar buiten te laten gaan. De Stichting Fietsmaatjes Leiden-Leiderdorp is in november 2016 opgericht en heeft dankzij sponsoring vijf elektrisch ondersteunde duofietsen kunnen aanschaffen. Fietsmaatjes is overigens nog op zoek naar vrijwilligers om samen met gast die dit zelf niet meer kan te gaan fietsten. Vrijwilligers en gasten kunnen zich opgeven via e-mail Contact@FietsmaatjesLeidenLeiderdorp.nl. Meer informatie: www.FietsmaatjesLeidenLeiderdorp.nl.

Jan Pool (links) en Joop Zoetemelk op de duofiets. | Foto: Wim Schellekens