Afbeelding
Foto:

Job Buddy Leiderdorp is een initiatief van en door Leiderdorpse ondernemers, ondersteund door de gemeente

Leiderdorp. Doel is om gezamenlijk werkzoekenden in Leiderdorp sneller aan een baan te helpen. De drijvende krachten achter Job Buddy zijn Astrid Selier van Stimulanszz, die ook de coördinator is, en René van Giezen van 071media plus. Iedere maand praten zij u via deze rubriek bij over het project.

In deze aflevering gaat Astrid in gesprek met Hein van der Zande, een van de nieuwe buddy's, die ze vraagt naar zijn ervaringen als 'maatje' van een werkzoekende.

Buddy Hein vertelt

Het is een druilerige dinsdagochtend en Astrid gaat op de koffie bij Hein van der Zande, een van de job buddy's. Astrid wil van Hein weten wat hem heeft gemotiveerd om buddy te worden, wat zijn aanpak en ervaringen zijn.

Hein is nu bijna twee jaar met pensioen en heeft een groot deel van zijn carrière gewerkt bij de provincie Zuid-Holland in functies als stafmedewerker, juridisch adviseur en waarnemend hoofd van het bureau organisatie en procesmanagement. Toen hij met pensioen ging, nam bij zich voor het eerst een jaartje rustig aan te doen, te genieten van zijn vrije tijd en na te denken over hoe hij zijn gepensioneerde leven verder zinvol inhoud wilde gaan geven. Hij was al een tijdje lid van de WMO-adviesraad in Leiderdorp en actief in de Stichting Hart voor Leiderdorp. Later is daar het Leiderdorps Museum bij gekomen.

"Op een dag las ik in het Leiderdorps Weekblad de rubriek van Job Buddy. Mijn interesse was gewekt. Ik heb het bewaard want ik had het gevoel dat ik daar iets mee wilde. Toen ik steeds meer positieve berichten over Job Buddy voorbij zag komen in de krant en op social media heb ik contact gezocht met Astrid. Na een fijn telefoongesprek besloot ik me aan te melden als Buddy."

Wat was je belangrijkste drijfveer?

"Ik heb in mijn leven voldoende ervaring opgedaan die ik kan inzetten als buddy. Daarnaast heb ik een groot netwerk en vind het vooral erg leuk om mensen te helpen".

Hein bezocht de startbijeenkomst in januari in het gemeentehuis van Leiderdorp. "We hebben met de groep kennis gemaakt, Astrid heeft uitgelegd hoe het er allemaal aan toe gaat en we hebben gesnoept van de Job Buddy taart die Bakkerij van Maanen van de Van Diepeningenlaan had gemaakt en aangeboden." Hein is tijdens deze bijeenkomst gekoppeld aan een werkzoekende die ook woonachtig is in Leiderdorp. "Dat was grappig, want ik ken deze werkzoekende vanuit een ver verleden, toen ik coach was van een handbalteam waarin mijn maatje speelde."

Hoe ging het toen verder?

"Als buddy heb ik twee avonden een buddytraining gevolgd, Astrid heeft ons het verschil uitgelegd tussen een coach en een buddy. Wat mij het meest is bijgebleven is dat Astrid zei dat een buddy lui is, dit heeft ze mooi weergegeven met een metafoor. Een buddy zit op de achterplecht bij een roeiteam. Het enige wat hij doet is in de toeter het team toeroepen. De roeiers werken zich te pletter en de coach moedigt ze aan. En zo werkt een buddy ook: het is een belangrijk samenspel dat nodig is om het doel te bereiken. Het blijft uiteindelijk altijd de eigen verantwoordelijkheid van de werkzoekenden om weer aan het werk te komen, de buddy is een maatje die tijdens dit proces ondersteunt."

Twee hele dagen heeft Hein samen met zijn maatje de sollicitatietraining gevolgd. "Dat waren zinvolle dagen, we waren met 24 personen en er ontstond snel een goede sfeer. Astrid heeft een leuke interactieve training gegeven waar veel ruimte was voor ieders verhaal en inbreng."

Vanaf dat moment heeft Hein afspraken gemaakt met zijn maatje. Het CV, de motivatiebrief en de mogelijkheden op social media hebben ze besproken. Wekelijks hebben ze contact via de telefoon en/of mail. "Het leuke is ook de groepsapp waar alle werkzoekenden en buddy's in zitten. Hier worden ervaringen en vacatures gedeeld, als iemand op sollicitatiegesprek gaat zijn de toi toi toi's niet van de lucht en iedereen leeft met elkaar mee in afwachting van de uitslag. En dan hebben we nog de maandelijkse Job@Park bijeenkomsten waar we elkaar steeds weer informeel ontmoeten; zeer belangrijk en ook drukbezocht."

Hein is zeer goed te spreken over Job Buddy "Het heeft aan mijn verwachtingen voldaan, sterker nog; het zit nog beter in elkaar dan ik kon vermoeden." Hij roept Leiderdorpers dan ook op om zich ook aan te melden als Buddy voor de nieuwe groep die start in juni 2017. Voor meer informatie: bezoek onze website www.jobbuddy.org.

Een middagje kunstenaar zijn

knutselen n Op woensdagmiddag 29 maart organiseert Gading weer een knutselactiviteit in de Winkelhof.

Kinderen kunnen dan op het Hemaplein een schilderij maken. Niet met verf en kwast, maar met allerlei restmaterialen, bijvoorbeeld oude fietsbanden, ballonnen, doppen, zand en schelpen. Het recycleschilderij mogen ze natuurlijk meenemen.

Alle kinderen zijn welkom tussen 14.00 uur en 15.45 uur. Deelname is gratis, aanmelden niet nodig. De kinderen worden bij het knutselen ondersteund door mensen met een beperking.