De Ommedijkers werden getrakteerd op muzikaal vertier van onder meer de Cantorij. | Foto: PR
De Ommedijkers werden getrakteerd op muzikaal vertier van onder meer de Cantorij. | Foto: PR Foto: PR

Ommedijkers genieten van jubileumfeestje

n 'Goed dat Scheppingskerk zo naar buiten treedt'

jubileumactiviteit n Bewoners van Ommedijk weten maar al te goed hoe oud de Leiderdorpse Scheppingskerk precies is. Zondagmiddag stonden zij centraal bij een jubileumactiviteit van de 50-jarige kerk. Zo'n zestig bezoekers genoten in de Dillenburgzaal van muziek, zang en gezelligheid.

In het drukke feestjaar wil de jubileumcommissie ook de bewoners van Ommedijk betrekken. Zij waren met hun familieleden uitgenodigd voor een feestelijke middag, die voor de verandering niet in de kerk uit 1967 was maar dicht bij de mensen thuis. Om alle belangstellenden te herbergen moest zelfs een deel van het restaurant van het woonzorgcentrum bij de zaal worden getrokken.

Het gevarieerde programma met beeld en geluid - plus een hapje en een drankje - sloeg aan. Zo was er een korte documentaire over de (voor)geschiedenis van de Scheppingskerk. Namens de kerk trakteerden de Cantorij, de zingende dominee Stephan Kurtzahn (bas) en de Band Creative & Friends de Ommedijkers op muzikaal vertier. De afsluiting met oudhollandse meezingers viel daarbij zeer in de smaak, te oordelen naar het ritmische geklap van het publiek . "Een van de bezoekers gaf ons zelfs spontaan 10 euro", zegt organisator Magda Louwerse, "omdat zij het zo'n leuke middag had gevonden."

Ook Bas den Dekker, voorzitter van jubileumcommissie, kijkt tevreden terug op deze ' uithuizige' activiteit. "Het programma was gevarieerd en past goed bij deze doelgroep", zegt hij. "De Ommedijkers hebben een leuke middag gehad. Dat was het hoofddoel. Daarnaast is het goed om als kerk op deze manier naar buiten te treden. Ook de vele medewerkers kregen terecht applaus. Op naar de volgende activiteit."

Verderop in dit jubileumjaar heeft de commissie onder meer een fototentoonstelling, een reünie, een jubileumboek, een hagenpreek, een sportdag en een optreden van de Zandprinses in petto.


Mensen met afasie tonen hun leven in foto's

expositie n In het Afasiecentrum Leiderdorp, gevestigd in gebouw De Entree aan de Elisabethhof 1, is tot begin mei de foto-expositie 'Verleden, Heden, Toekomst' te zien. De foto's zijn gemaakt door mensen met afasie. Zij legden voor hen belangrijke plekken en gebeurtenissen vast.

Afasie is een taalstoornis die ontstaat door een beroerte. Door afasie kunnen mensen niet of niet meer goed spreken, begrijpen, lezen of schrijven. Alles verandert ingrijpend. Bijvoorbeeld werk, hobby's en de relatie met familie en vrienden. Danielle van der Plas, logopediste bij het Afasiecentrum: "De foto-expositie maakt op indringende wijze duidelijk hoe het leven verandert door een beroerte. Maar de foto's laten ook de mens achter de afasie zien. Veelzeggend zonder woorden."

De foto-expositie werd onlangs geopend door wethouder Angelique Beekhuizen. Op de foto hiernaast staat de wethouder in het midden (5e van links ofwel van rechts), omringd door de cliënten wiens foto's geëxposeerd worden. Zij maken als openingshandeling een selfie.

Bij het Afasiecentrum leren mensen met afasie beter te communiceren en actiever deel te nemen aan het sociale leven. Mensen kunnen moeilijk woorden vinden. Daarom leren zij gebruik te maken van tekeningen, gebaren, en diverse hulpmiddelen. Foto's blijken een waardevolle bijdrage te leveren aan de communicatie. De expositie is te bezichtigen van maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 16.30 uur.

De foto-expositie werd op 21 februari officieel geopend. | Foto: PR