De Zijldijk ter hoogte van het fiets- en voetgangerspontje naar de Merenwijk. | Foto: C. v.d. Laan
De Zijldijk ter hoogte van het fiets- en voetgangerspontje naar de Merenwijk. | Foto: C. v.d. Laan Foto: Corrie van der Laan

Volop vragen tijdens informatieavond Zijldijk

Opknappen n Het werd een vorige week woensdagavond een levendige bijeenkomst in partycentrum De Zijl in Leiden. Daar werden bewoners van de Boterhuispolder door het Hoogheemraadschap van Rijnland, de provincie en de gemeenten Teylingen en Leiderdorp geïnformeerd over het opknappen van de afgekeurde Zijldijk. Eind 2018 moet er weer een dijk liggen die tegen een stootje kan. Maar de plannen riepen wel heel wat vragen op. Zoals 'waarom wordt er niet meteen een glasvezelkabel aangelegd als de weg toch op de schop gaat'. En 'waarom wordt het Leiderdorpse deel van de weg niet extra fietsvriendelijk gemaakt, zoals dat in het Teylingen deel gebeurt'.

Door: Nico Kuyt

De Zijldijk voldoet niet meer aan de veiligheidsnormen. Hij lijdt aan verzakkingen, is te laag en te smal, waardoor de stabiliteit in het geding komt. Omdat de dijk op veengrond ligt, zakt hij één centimeter per jaar. Bodemdaling, klimaatverandering en de economische waarde van de polder, alles maakt dat de Boterhuispolder de hoogste prioriteit heeft gekregen, zo maakte omgevingsmanager Koen Mathot van het Hoogheemraadschap helder. Er zijn aanpassingen opgesteld. Voor het eerste deel in Leiderdorp is gekozen voor het ophogen met een tuimelkade aan de Zijlzijde. Tot aan de molen in Warmond komt een damwand met plateau, die zorgt dat water uit de polder blijft en er geen zand komt in de Zijl. Het gedeelte tot aan de top krijgt een taludverzwaring en -verbreding. Aan de landzijde gaat de huidige sloot verder de polder in.

Fietsstraat

De weg zelf blijft in het Leiderdorpse deel blijft de weg hetzelfde, maar Teylingen maakt er een fietsstraat van, met gekleurde banen aan beide zijden, zonder middenstreep en met een bord dat de auto te gast is. De breedte van de weg gaat vier meter bedragen. De weg wordt zo veiliger. Een noodzaak want de Zijldijk wordt een onderdeel van het fietsrondje Kaag en daardoor naar verwachting aardig wat drukker. De maximum snelheid blijft evenwel 60 kilometer per uur en ook de voorrangsregeling verandert niet.

Glasvezel

Vanuit de zaal kwamen diverse vragen. Waarom wordt niet gelijk glasvezel aangelegd nu de boel toch opgebroken wordt? "Prima idee", riep een bewoner. En is het geen idee om de snelheid te verlagen tot 30 kilometer, want nu rijden ze de vouwen uit je broek en er is geen handhaving. Het antwoordt op deze suggestie was dat automobilisten door de nieuwe inrichting de automobilisten ervan bewust gemaakt worden dat zij moeten opletten. Een onlangs gehouden meting toont overigens niet aan dat nu veel te hard wordt gereden op de Zijldijk.

Verwondering borrelde op dat Leiderdorp niet kiest voor dezelfde inrichting van de weg als Teylingen. Een antwoord kwam er niet echt, want er was geen vertegenwoordiging van deze gemeente aanwezig, maar de weg is daar blijkbaar nog goed.

Een ander had zorgen over de bedrijfsvoering. Want stel dat de voertuigen van de bedrijven in de polder een half uur achter die fietsers moet rijden. En moet er geen net in het asfalt voor de versteviging, want er gaan zware agrarische voertuigen over die veengrond.

Langzaam kwam de avond tot een afronding. De aanwezigen bekeken nog bij de tafels de gedetailleerde plannen en sommigen vulden een formulier in met hun zorgen en suggesties. Die worden gewogen en eventueel meegenomen in het definitief ontwerp.

planning

Op de planning staat de afronding van het definitief ontwerp en de aanbesteding op de rol voor het tweede kwartaal van 2017. In het derde kwartaal volgt dan de voorbereiding voor het werk en nog een bewonersavond. In laatste kwartaal van dit jaar starten de werkzaamheden en als alles vlot verloopt is het project eind 2018 klaar.

Tijdens het toeristenseizoen wordt het werk op een laag pitje gezet om voldoende doorgang aan het verkeer te geven. De materialen komen weliswaar per boot, maar bij de werkzaamheden aan de sloot moeten ze vanaf het water, over de dijk, naar de polder worden getransporteerd.