Kerkrentmeester Boudewijn van Meeteren speldde Bep Verra de zilveren insigne met briljant op. |Foto: Jan van 't Zelfde
Kerkrentmeester Boudewijn van Meeteren speldde Bep Verra de zilveren insigne met briljant op. |Foto: Jan van 't Zelfde Foto: PR Jan van ’t Zelfde

Bep Verra gehuldigd voor 60 jaar orgelspel

onderscheiding n Bep Verra-van Weelden is zondag 5 februari na de morgendienst in de Dorpskerk gehuldigd voor het feit dat ze zestig jaar organist is van de protestantse gemeente van Leiderdorp.

Bij deze gelegenheid werd zij onderscheiden met de zilveren speld met briljant van de Vereniging van Kerkrentmeesterlijk Beheer van de Protestantse Kerk in Nederland. Het insigne werd haar opgespeld door Boudewijn van Meeteren, waarnemend voorzitter van het Leiderdorpse college van kerkrentmeesters.

Daarnaast ontving Bep Verra ook een muzikale hulde van het seniorendameskoor Passage dat zij al jaren op de piano begeleidt, van het kinderkoor van de Dorpskerk waarvoor zij ook wekelijks achter de piano kruipt en van de protestantse gemeente. Ter ere van haar zestigjarig jubileum werd haar door koster Henk van der Velden een boeket bloemen aangeboden met de belofte dat zij de komende zestig dagen iedere dag een verse bos bloemen in haar huis zou krijgen. Ook gaat er zestig dagen lang een poëziealbum de gemeente rond waarin iedereen voor de jubilaris een dankwoord of een mooie wens kan opschrijven.

Bep Verra begon op 4 december 1956 als organist in een school in het Zijlkwartier, waar hervormden en gereformeerden samen kerkdiensten hielden. Na ruim tien jaar was de Scheppingskerk gereed en mocht zij daar het orgel bespelen – in het begin op een elektronisch instrument op het balkon, later op het Van Vulpenorgel in de kerkzaal. Nadat hervormden en gereformeerden samengingen, bespeelde Bep vele jaren het orgel van Johannes Mitterreither in de Dorpskerk. Na ruim vijftig jaar is zij gestopt met het spelen in de kerkdiensten op zondagmorgen, maar beklimt ze nog geregeld de trap naar de speeltafel in de Dorpskerk om speciale diensten te begeleiden. Ook bij begrafenissen in de kerk verleent zij nog steeds geregeld haar medewerking. Voor haar muzikale inzet ontving zij al eerder een koninklijke onderscheiding.


Huishoudelijk afval 'omgekeerd' inzamelen

n Presentatie afvalplan op donderdagavond 9 februari

VERVOLG VAN VOORPAGINA

Om die cijfers te halen, heeft Leiderdorp nog een lange weg te gaan; in 2015 werd hier nog 236 kilo restafval per persoon geproduceerd.

Ingenieursbureau MWH heeft voor de gemeente een aantal scenario's doorgerekend die moeten helpen dichter bij het doel te komen. Het college van burgemeester en wethouders voelt het meest voor het scenario met 'omgekeerd inzamelen'. Daarbij krijgt ieder huishouden in de laagbouw naast de groenbak ook een minicontainer voor plastic, blikjes en drankkartons (zoals melkpakken). De grijze bak krijgt een nieuw leven als papier- en kartoncontainer.

Alles wat niet in een van de drie minicontainers thuishoort is restafval. Daarvoor komen speciale inzamelcontainer, op elke honderd huishoudens één. Door ongescheiden afval niet aan huis op te halen, hoopt de gemeente de afvalscheiding extra te stimuleren.

Als dit scenario wordt uitgevoerd, daalt de hoeveelheid restafval per inwoner per jaar naar 122 kilo, heeft MWH berekend. Er zit wel een prijskaartje aan vast van minimaal 2,5 miljoen euro, oftewel 13 euro per huishouden. Dat geld gaat voor het overgrote deel naar de aanschaf van nieuwe minicontainers voor de huishoudens en ondergrondse containers voor restafval. Toch zit Leiderdorp dan nog steeds ruim boven de streefwaarde van 100 kilo restafval per inwoner. Dat komt ook doordat een kleine 40 procent van de woningen in Leiderdorp in hoogbouw zit. En daar kunnen huishoudens hun afval nog niet gescheiden aanbieden. Het gemeentebestuur is bezig de mogelijkheden voor de hoogbouw te onderzoeken.

Morgenavond, donderdag 9 februari, worden de ideeën voor het inzamelen van afval besproken tijdens een bijeenkomst in het gemeentehuis waar alle belangstellenden welkom zijn. Op de agenda van de bijeenkomst, die duurt van 18.00 (start met soep en broodjes) tot 20.30 uur, staat ook de concept-duurzaamheidsagenda. Aanmelden kan via e-mail duurzaam@leiderdorp.nl. Kijk voor meer informatie op www.leiderdorp.nl/duurzaam.