De aarde vanuit de ruimte gezien.
De aarde vanuit de ruimte gezien. Foto: pixabay

Geliefde overleden?

n Borrel ValentijnVerloren

uitnodiging n Op Valentijnsdag, dinsdag 14 februari, wordt ook dit jaar van 20.00 tot 22.30 uur de ValentijnVerlorenborrel georganiseerd in Brasserie Park aan de Van Diepeningenlaan 2 in Leiderdorp. De borrel is bestemd voor alle weduwen en weduwnaars die hun eigen Valentijn verloren hebben.

Hieronder valt iedereen die - na welke samenlevingsvorm dan ook - door het overlijden van hun wederhelft alleen is achtergebleven. Het doel is op een ongedwongen wijze met elkaar te proosten op het leven, ieder met zijn of haar eigen Valentijn in gedachten.

De borrel is al een paar jaar een succes. Het is voor sommigen lastig om weer alleen ergens naar toe te gaan, maar iedereen heeft hetzelfde meegemaakt. Veel borrelgangers komen in hun eentje en dat schept een band. Iedereen kan vrij binnenlopen en even de sfeer proeven of lang(er) blijven. Mail voor meer informatie naar valentijnverloren@gmail.com.


Hans Feddema over identiteitscrisis kerk

Lezing n Dr. Hans Feddema, antropoloog, historicus en o.a. organisator van het Filosofisch Café Leiden, geeft woensdagochtend 15 februari een lezing over de cultuuromslag naar een nieuw denken door de kerk.

Feddema onderzoekt de diepere oorzaak achter de leegloop van de kerken en de opkomst van de meer ( individuele ) Nieuwe Spiritualiteit. Hij schreef het boek 'Keizer Zonder Kleren. Ken je Zelf, God als Kracht en het Dogma Voorbij' dat de leidraad voor de lezing vormt.

De paradox is dat enerzijds een eeuwenoude kerk zo drastisch terugloopt in leden - voor sociologen erg belangwekkend hoe dat te duiden - en anderzijds een nieuwe meer individuele spiritualiteit (innerlijke religiositeit) sterk toeneemt. Samen met het proces van individualisering kan de omslag positief zijn maar ook verwarring geven. De kerk is allang niet meer de enige speler op de 'reli-markt'.

Feddema meent hoe dan ook dat de kerk zich in een identiteitscrisis bevindt. Een 'verstandelijk' geloof geeft bezieling noch spiritualiteit in de hectiek of eenzijdigheid van de moderniteit van vandaag. Hans Feddema onderzoekt de diepere grond van de 'leegloop' en identiteitscrisis van de kerk. Hij wijst op de noodzaak van een radicale inhoudelijke vernieuwing van de christelijke godsdienst.

Plaats: Bibliotheek BplusC Leiderdorp, Van Diepeningenlaan 110, 2352 KA Leiderdorp

Datum en tijd: 15 februari, 10.00 - 11.30 uur

Toegang € 2,50.

Aanmelden niet nodig


College over het heelal

LVU n Groot raadsel van het heelal eindelijk opgelost. Algemene relativiteitstheorie klopt als een bus. Zwarte gaten bestaan, ook in paren. Vondst van het Higgsdeeltje. Spectaculaire ontdekking wijst op bestaan van multiversum. Ruimtetelescoop Kepler van de NASA ontdekt planeet buiten ons zonnestelsel die overeenkomsten heeft met de aarde.

Zomaar wat onderwerpen die de laatste tijd de media gehaald hebben. Het gaat over het heelal, onze kosmos. Razend interessant en belangwekkend. Maar soms ook lastig te doorgronden. Daarom organiseert de Volksuniversiteit Leiderdorp (LVU) op zaterdag 25 februari een zaterdagcollege onder de titel: 'Heelal in zakformaat - the universe (re)visited'

Dit is het vierde college in een cyclus, maar ook te volgen voor wie de vorige drie gemist heeft. Docent Theo van Es pikt op wat er in de voorafgaande sessies aan de orde is geweest en gaat vervolgens dieper in op enkele belangrijke thema's. Zoals de theorie van het multiversum die stelt dat er meerdere heelallen zijn. En het fenomeen van de donkere materie: wat is dat en hoe weten we dat dit mysterieuze goedje bestaat? Verder komen de planeten in ons eigen zonnestelsel aan bod. De ruimtevaart wordt behandeld, want veel van de nieuwste inzichten zijn gebaseerd op metingen en observaties vanuit de ruimte. Denk aan de Hubble-telescoop. En is er aandacht voor de laatste nieuwtjes. Wie dit zaterdagcollege volgt, is weer helemaal up to date.

Datum en tijd: zaterdag 25 februari, 10.00-16.00 uur (inclusief lunch bij IJscafé Danice)

Informatie en inschrijving: www.leiderdorpse-volksuniversiteit.nl, e-mail leiderdorp@volksuniversiteit.nl, tel: (071) 5411732.