Zo moet het stationsplein er straks uit gaan zien. Rechts de megabioscoop De Geus. | Illustratie: OZ Architecten
Zo moet het stationsplein er straks uit gaan zien. Rechts de megabioscoop De Geus. | Illustratie: OZ Architecten Foto: PR

Megabioscoop tegenover Centraal Station Leiden

bouwplan n Leiden krijgt haar eigen megabioscoop. Tegenover het Centraal Station komt een fonkelnieuw complex, De Geus genaamd, dat plek biedt aan een bioscoop met acht zalen, congresruimte, de nieuwe concept store van Jumbo, passende retail, woningen en horeca. Onder het gebouw staat een parkeergarage gepland.

Het complex komt op de plek van het huidige YNS-pand, op de hoek van de Stationsweg en het Stationsplein. De eigenaren van dit gebouw, Ymere en NS-stations, verkopen het pand aan projectontwikkelaar Sustay. Sustay, Bioscopen Leiden en andere partners zullen de daadwerkelijke realisatie van De Geus daarna ter hand nemen. Het is de bedoeling dat de bouw start in het eerste kwartaal van 2019.

De megabioscoop wordt straks geëxploiteerd door Bioscopen Leiden, dat ook Trianon, Lido en het Kijkhuis onder zijn hoede heeft. De komst van de nieuwe megabioscoop betekent niet dat die zullen verdwijnen. Het Kijkhuis heeft als filmhuis een aparte positie. En Govert de Kok, zakelijk directeur van Bioscopen Leiden heeft aangegeven dat ook Trianon en Lido behouden blijven. "Het bijna honderd jaar oude Trianon is natuurlijk ons kroonjuweel. En voor het Lido hebben we al leuke ideeën."


Neighbours Festival nu in de winter

muziek n Na twee succesvolle zomeredities kan iedereen ook in de winter komen dansen op het Neighbours Winter Festival. Het evenement aan de Klinkerbergerplas in Oegstgeest zal plaatsvinden op zaterdag 11 maart van 13.00 tot 23.00 uur. Een festival met twee overdekte podia in verwarmde tenten, house en discomuziek, een verwarmde chill-area, vuurkorven mét marshmallows, lekkere foodtrucks en veel meer. "Nationaal en regionaal bekende DJ's wisselen elkaar af en zorgen voor één groot winterfeest", beloven de organisatoren.

Tickets à €16,- zijn te koop via www.NeighboursFestival.nl of via de Facebookpagina van Neighbours Festival. Bezoekers moeten minimaal 18 jaar oud zijn.


Nelle Bik exposeert bij de Kunstkring

schilderijen n Nelle Bik exposeert tot 10 april een selectie van haar schilderijen in de vitrine van Kunstkring Leiderdorp in De Sterrentuin

Hoewel de wens om professioneel kunstenaar te worden haar hele leven aanwezig is geweest, was Nelle Bik pas op latere leeftijd in de gelegenheid haar talent te ontwikkelen. Naar de Kunstacademie gaan, haar grote wens, was in de vijftiger jaren geen optie. De kleuterleidstersopleiding die haar ouders passender voor haar vonden, bood slechts een gering alternatief. Na een leven waarin zij met haar gezin jarenlang in landen woonde, zoals Liberia en Ghana, kwam voor haar ongeveer vijftien jaar geleden de kans aquarellessen te gaan volgen bij Annewil Broek.

Tegenwoordig werkt zij met olieverf bij Hans de Bruijn, aan de Haagweg bij de Vrije Academie Leiden. Haar werken bevatten veel thema's uit de natuur, vooral bomen en bossen, rotspartijen in zee.

De Sterrentuin ligt aan de Van Diepeningenlaan 110 in Leiderdorp.
www.kunstkringleiderdorp.nl

Een schilderij van Nelle Bik. | Foto: PR