Afbeelding
Foto: pixiabay

Dik

Een grote kwaal van onze tijd, vooral van onze westerse wereld. Kijk om je heen, en ja, het valt niet te ontkennen, je ziet het overal. Obesitas, heet die ernstige kwaal. Overgewicht. Te dik, soms veel en veel te dik, in eenvoudig Nederlands.

Niet alleen mensen lijden aan deze moderne kwaal. Dieren ook, en zeker niet minder. Kijk nogmaals om je heen, en let dan eens vooral op de honden die je ziet. Daar zitten er ook behoorlijk wat bij die een pondje kunnen missen, of een paar pondjes. Die traag en log en loom rond sjokken, hobbelen meer, niet omdat hun aard zo suf en sullig is, maar omdat ze last hebben van al dat extra gewicht. Overbodige ballast, een gevaarlijk teveel. Voor honden is overgewicht niet minder riskant dan voor mensen. Volgens onderzoek zou ongeveer de helft van alle katten en honden last hebben van overgewicht. De helft!

Ach, het gaat ook zo gemakkelijk, voor mens en dier. Er is zo veel te eten en te drinken, en het is vaak zo verdraaid lekker! Dus dat hapje extra, dat tussendoortje, dat ene slokje meer, dat moet toch kunnen? En waar de baas of bazin te vaak wat extra's neemt, valt net zo vaak iets van tafel voor Puk of Fikkie. Tja, die zullen het niet laten liggen.

Maar doe het jezelf en de hond niet aan. Let op de hoeveelheid eten die je geeft, zeker als de hond ouder is of gecastreerd. Dan gaat de stofwisseling namelijk langzamer en ligt overgewicht nog sneller op de loer. Zie je ribben en taille niet meer, pas dan op; het is een goed teken, als je die nog wel kunt zien. Wordt de hond luier en trager, hou het in de gaten!

Iedereen weet het, weinigen houden zich eraan. Niet teveel eten en drinken, een beetje gevarieerd, en voldoende beweging. Zo simpel kan het zijn, de oplossing van die grote kwaal van onze tijd. En juist omdat de hond er zelf niet voor zorgen kan, moet de baas dat doen. Dus als het voor jezelf misschien af en toe te lastig is om die eenvoudige richtlijn te volgen, doe het dan in ieder geval bij en voor de hond. Immers, je hoeft niet (te) dik te zijn om dikke maatjes te zijn…!

Zie ook facebook Platform Hondenweer – HVL

Afbeelding