Een deel van de gelukkige ontvangers van een donatie bij elkaar. | Foto: PR
Een deel van de gelukkige ontvangers van een donatie bij elkaar. | Foto: PR Foto: Willemien Timmers

Rabobank Wensenfonds maakt goede doelen blij

donaties n Op het vergroende en gerenoveerde plein van de Koningin Juliana School komt binnenkort een fraai klimparcours te staan. De Stichting Vrienden van de Koningin Juliana School heeft een bijdrage van 3025 euro uit het Rabobank Wensenfonds gekregen om die wens van de Leiderdorpse basisschool uit te laten komen.

Ruim vijftig organisaties dienden vorig jaar een verzoek in bij het Rabobank Wensenfonds om een financiële bijdrage voor hun wens. Een jury van ledenraadsleden van Rabobank Leiden-Katwijk beoordeelde de aanvragen en nomineerde 25 wensen. Hierna stemden de leden van de bank op hun favoriete wensen.

De in totaal twintig organisaties en instellingen uit Leiderdorp, Leiden, Oegstgeest, Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg die de meeste stemmen kregen, ontvingen een donatie uit het wensenfonds. De cheques werden vorige week dinsdagavond, 17 januari, uitgereikt in het Leids Volkshuis in Leiden.

Behalve de Stichting Vrienden van de Koningin Juliana School was er nog een andere (deels) Leiderdorpse organisatie die in de prijzen viel. Ben Crul van Fietsmaatjes Leiden en Leiderdorp was enorm blij met zijn cheque van vijfduizend euro. "We kunnen nu de weg op! Toch kunnen we nog veel vrijwilligers gebruiken om ons te helpen. Dus, wie mee wil helpen aan dit 'knuffelproject', grijp je kans! Het is leuk en dankbaar om te doen en ook nog eens goed voor de conditie."

Zoals Ariënne Kooter, commercieel directeur van Rabobank Leiden-Katwijk, deze avond nog eens toelichtte, wil de bank met het verstrekken van de donaties (uit een deel van de nettowinst van de bank) verbindingen tot stand brengen in de omgeving van haar klanten. Dit heeft als doel het versterken van de lokale samenleving. "Rabobank heeft een coöperatief hart," liet ze weten. Belangrijk in de beoordeling is dat de initiatiefnemers ook zelf de handen uit de mouwen steken.

Tijdens de feestelijke avond in het Volkshuis werden ook de donaties uit het Fonds Buitenlandse Projecten bekend gemaakt. Deze gingen naar negen projecten. Bovendien mocht de jury een sympathieprijs toekennen. In totaal was circa honderdduizend euro beschikbaar.

Een overzicht van alle donaties is terug te vinden op www.rabobank.nl/leidenkatwijk.


Leiderdorpse helpt kinderen in Guatemala

hazenlip n De Leiderdorpse Nienke Berkhoudt (41) reist binnenkort af naar Guatemala voor een medische missie om kinderen met een hazenlip te opereren.

De missie wordt georganiseerd door een Rotaryclub in de Amerikaanse staat Iowa. De club heeft al vijftien jaar geleden IowaMost opgericht. Most staat voor Miles of smiles team, een groep van artsen, tandartsen, verpleegkundigen, medisch studenten en heel veel vrijwilligers. Berkhoudt, zelf moeder van twee kinderen, is ermee in aanraking gekomen via haar werk voor een Amerikaans bedrijf waar ook een van de plastische chirurgen die altijd meegaat met IowaMost werkzaam is.

In een week tijd worden de kinderen gescreend, geopereerd en knappen ze weer op om naar huis te kunnen gaan zonder complicaties. Het werk van IowaMost is hard nodig, weet Berkhoudt. "De armoede is groot in Guatemala en veel ouders hebben geen geld om hun kind te laten opereren. Ook zien zij de hazenlip vaak als een vloek van de goden en houden hun kind soms jarenlang verborgen voor de buitenwereld."

Berkhoudt gaat dit jaar voor de tweede keer mee als vrijwilliger om de kinderen te vermaken met schmink en ballonnen en om de ouders en het kind gerust te stellen vóór en ná de operatie. Er bestaat namelijk een diep geworteld geloof onder de plaatselijke bevolking dat wanneer je het ziekenhuis ingaat, je er nooit meer levend uitkomt.

Scholen steunen

Behalve door de operatie zet IowaMost zich ook op andere manieren in om kinderen in Guatemala te helpen. Berkhoudt: "Vorig jaar hebben we op scholen in de omgeving tandenborstels uitgedeeld en kinderen geleerd hoe ze die moeten gebruiken. Dit jaar willen we extra geld inzamelen om een school die gebouwd is van golfplaat te vervangen door een beter gebouw."

Kijk voor meer informatie over IowaMost – en om het team eventueel te steunen met een donatie – op de website www.iowamost.org.

Door de kinderen te schminken leidt Nienke Berkhoudt ze af van angst en pijn. | Foto: PR