Door eerdere herkenning van chronische wonden zal de tijd tot genezing enorm worden verkort. | Foto: PR
Door eerdere herkenning van chronische wonden zal de tijd tot genezing enorm worden verkort. | Foto: PR Foto: PR

Samenwerking op gebied van wondzorg

Gezondheidszorg n Chronische wonden sneller herkennen, een snellere genezing en de regie bij de huisartsen. Dat is het doel van de samenwerking tussen Alrijne Ziekenhuis, huisartsenpraktijken Florijn Leiderdorp en Lupine in Alphen aan den Rijn, thuiszorgorganisatie ActiVite en zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid. Een uniek project, waarbij de patiënt dicht bij huis wordt behandeld en minder snel naar het ziekenhuis hoeft.

In Nederland kampen ongeveer 350.000 mensen met chronische wonden. Vaak zijn deze patiënten niet bekend bij de huisarts en worden de wonden door een verpleegkundige van de thuiszorg behandeld. Normaliter geneest een wond binnen drie tot zes weken, tenzij er sprake is van een andere aandoening of ziekte. Hiervoor is expertise van een wondarts nodig. Het duurt nu gemiddeld dertig weken voordat een patiënt een consult bij een wondarts heeft. Vervelend, omdat mensen pijn, verminderde mobiliteit en daardoor veelal eenzaamheid ervaren, maar het kan ook ronduit gevaarlijk zijn. Als een chronische wond niet tijdig wordt behandeld, kan dit ernstige complicaties tot gevolg hebben. Daarnaast kost het behandelen van chronische wonden nu zo'n 1,5 miljard euro.

Het nieuwe samenwerkingsproject moet ertoe leiden dat mensen met chronische wonden beter, dicht bij huis en onder regie van de huisarts behandeld worden. De wondverpleegkundige van ActiVite schakelt bij het signaleren van een wond de huisarts in, en zo nodig is er overleg met het Alrijne wondcentrum. De wondarts van het Alrijne zal eenmaal in de twee weken bij de huisartspraktijk van Lupine en de Florijn een triagespreekuur houden waar ook de thuiszorg patiënten met een stagnerende wond gezien kunnen worden. Door de vroege herkenning van chronische wonden zal de tijd tot genezing enorm worden verkort.

Als na behandeling van de wond door het thuiszorgteam genezing uitblijft, zal de wondverpleegkundige van ActiVite de patiënt tijdig terugverwijzen naar de huisarts. Als een wond na vier tot zes weken onvoldoende genezen is, bekijkt de wondarts de wond bij de huisarts in de praktijk. Er wordt dan beoordeeld of de patiënt door huisarts of thuiszorg kan blijven worden behandeld of dat er aanvullende onderzoeken en behandelingen in het ziekenhuis nodig zijn. Dat voorkomt dat patiënten onnodig of juist te laat naar het ziekenhuis worden verwezen. Huisartsen en wondverpleegkundigen van huisartspraktijken en de thuiszorg hebben de afgelopen tijd scholing gekregen om chronische wonden nog beter te leren herkennen en te beoordelen.

Uniek aan dit project is dat er voor het eerst in Nederland op het gebied van wondzorg wordt samengewerkt tussen álle betrokken partijen. In de pilotfase zal worden onderzocht of de aannames over de verbetering van zorg juist zijn en welke elementen een voorwaarde zijn om deze zorg ook in andere regio's op deze manier te organiseren. Zorg en Zekerheid ondersteunt het project en heeft met alle betrokken zorgaanbieders financiële afspraken gemaakt.


Nieuwe rubriek 'Onderwijs in beeld'

aankondiging n Geen mens kan overleven zonder vormen van scholing. Vanaf onze geboorte zijn we ingesteld op leren. En steeds vaker wordt dat in onze ingewikkelde samenleving 'een leven lang leren'. Hoe dat werkt, waar je leert en vooral hoe ons onderwijssysteem en onze scholen daarop ingericht zijn, wordt maandelijks het onderwerp in de nieuwe rubriek 'Onderwijs in beeld' van Aad van Duijn, onderwijsspecialist, over onderwijs en scholing. In een gebied van ongeveer honderdduizend huishoudens schrijft Van Duijn over zaken die het onderwijs, de keuzes daarbij en het scholingsbeleid in het algemeen, aangaan. De eerste aflevering van 'Onderwijs in beeld' vindt u op pagina 10 in deze krant.

Aad van Duijn werkte bijna veertig jaar in het onderwijs, waarvan achtentwintig jaar in leidinggevende functies in het voorgezet onderwijs of het MBO. Behalve als schooldirecteur was hij betrokken bij de samenwerking tussen de scholen van voortgezet onderwijs in de regio Duin- en Bollenstreek, coördinator van het contact beroepsonderwijs bedrijfsleven in de noordelijke Bollenstreek en de Leidse Regio (KBOR) en lid van de door de minister ingestelde stuurgroepen 'Top Techniek', waar vmbo, mbo en hbo in samenwerkten.

Onderwijs en scholing gaan over gedrag, zorg, begeleiding, persoonlijke groei en vooral over het overbrengen van kennis en vaardigheden. In het 'hoe' daarvan maken scholen keuzes. Welke die keuzes zijn, de achtergronden daarbij en vooral hoe dat uitpakt, komt maandelijks aan de orde. Maar ook de mens in het onderwijs is van groot belang. Vandaar dat er soms ingezoomd wordt op de persoon in het onderwijs.

Hebt u suggesties, dan zijn deze welkom. Aad van Duijn is direct bereikbaar via het mailadres: info@dmc-katwijk.nl

Aad van Duijn | Foto: PR