Vallen en opstaan, het hoort erbij als je leert schaatsen. | Foto: J.P. Kranenburg
Vallen en opstaan, het hoort erbij als je leert schaatsen. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

IJsbaan eindelijk weer open

schaatsen n "Gisteren was het hier een gekkenhuis, in totaal zijn er zeker vijftienhonderd bezoekers geweest." Voorzitter John de Lange van de Vereniging IJssport Leiderdorp (VIJL) keek maandag met voldoening terug op het afgelopen weekend. Na periode van bijna exact vier jaar waarin het maar niet genoeg wilde winteren, kon de ijsbaan in het Weteringpark eind vorige week eindelijk weer open.

Door: Corrie van der Laan

Vrijdag was het nog redelijk rustig, maar in het weekend haalde Leiderdorp massaal de ijzers uit het vet. Vooral zondag was het razend druk. Niet zo vreemd want het was prachtig weer en wat is nu heerlijker dan schaatsen onder een stralende winterzon. En natuurlijk werd er ook volop genoten van de gezelligheid en de koek en zopie.

De vrijwilligers van de VIJL hebben wel keihard moeten werken om het ijs in de juiste conditie te krijgen. "De verwachting was het niet hard genoeg door zou vriezen om een flinke laag ijs te krijgen, dus hebben we, net als vier jaar geleden, een truc moeten toepassen", vertelde De Lange. "We hebben langzaam het water onder het ijs laten weglopen. Daardoor rust de ijsvloer rechtstreeks op de skeelerbaan waardoor een dikte van drie tot vier centimeter voldoende is."

Elke avond was – en is zolang het 's nachts nog vriest – een ploeg van een stuk of zes vrijwilligers in touw om de vierhonderd meterbaan te prepareren voor de volgende dag. "We hebben een bak van duizend liter op een karretje die we een aantal keer vullen met water en dan achter een trekker hangen waarmee we rondjes over de baan rijden. Zo vullen we iedere avond het ijs aan dat overdag wegsmelt of weggeslepen wordt."

Tot en met maandag was de ijsbaan elke dag een paar uur open. De hele dag lukte niet, aan het begin van de middag werd het ijs steeds te zacht zodat het bordje bij de entree dan weer op 'dicht' gedraaid moet worden.

Dinsdag kon er niet geschaatst worden, maar als de temperatuur de komende nachten genoeg daalt, zorgen de vrijwilligers van de VIJL dat de baan zo snel mogelijk weer open gaat. Hou daarvoor de website www.ijssportleiderdorp.nl in de gaten.