Afbeelding
Foto: PR

Breuk in coalitie D66-VVD-CDA

De coalitie van D66, VVD en CDA in de gemeenteraad spatte maandagavond 10 oktober uit elkaar. VVD en CDA wilden niet langer verder met D66. De verschillen in werkwijze en houding van de fracties, en met name van de fractieleiders - op de foto's hieronder v.l.n.r. Mirjam van der Stelt (CDA), Ino Cooijmans (VVD) en Corine Hamer (D66) - zouden onoverbrugbaar zijn. Het rommelde al veel langer, maar het breekpunt kwam toen D66 de raad een voorstel voorlegde om een containerwoning voor een dakloze met gedragsproblemen in de gemeente te plaatsen, dat eerder in het college was afgestemd door wethouder Wassenaar en burgemeester Driessen, beiden VVD-ers. De VVD was woest dat bijlagen met informatie over de locatie en de kosten van de woning niet openbaar waren.

Door: Corrie van der Laan en Frans Brocken

De gemeenteraad heeft de fractievoorzitters van VVD en CDA, Ino Cooijmans en Mirjam van der Stelt, meteen aangesteld als formateurs. Hun streven is om nog voor de Begrotingsraad op 4 november een nieuwe coalitie te hebben. Cooijmans kon maandagavond laat al melden dat er gesprekken gaande zijn met de fracties van PvdA en LPL. Een van beiden zou al genoeg zijn om met VVD en CDA een krappe raadsmeerderheid te vormen.

harde aanvaring

Dat het maandagavond mis zou gaan, hing al in de lucht. Vorige week dinsdag kwam D66 hard in aanvaring met de coalitiepartners nadat de democraten het initiatiefvoorstel 'Zorg met verblijf' hadden ingediend, een plan om een containerwoning voor een dakloze met gedragsproblemen in de gemeente te plaatsen. Dat voorstel was eerder in het college afgestemd door wethouder Kees Wassenaar en burgemeester Laila Driessen, beiden VVD-ers. Met name VVD raadslid Willem Joosten sloeg D66 fractievoorzitter Corine Hamer om de oren met termen als "achterkamertjespolitiek", "elitaire politieke arrogantie" en "minachting voor het democratische proces".

Ook was het keihard tegen het verkeerde been dat D66 niet vooraf met haar coalitiepartners had overlegd over het indienen van het stuk, maar het op een akkoordje had gegooid met oppositiepartijen GroenLinks, PvdA en LPL. "Dat is voor een dergelijk gevoelig onderwerp niet logisch", vond CDA'er Felix Stam.

        Lees verder op pagina 3

Afbeelding
Afbeelding