Afbeelding
Foto: PR

Hoe nu verder met de Leidse Regio?

politiek n Hoe ziet de toekomst van de Leidse Regio er uit? Dat is niet met zekerheid te zeggen. De gemeenteraden van Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude hebben met de nota Toekomstvisie ingestemd. Uitgangspunt is: 'Kwaliteiten versterken en krachten verenigen'. Maar over de bestuurlijke vormgeving zijn er grote meningsverschillen. Het woord fuseren bezorgt menig bestuurder de nodige rillingen.

Door: Frans Brocken

Een speerpunt van de intensievere samenwerking tussen de regiogemeenten is de woningbouw. "Met behoud van en versterking van het waardevolle en kwetsbaar groen", staat er voor de zekerheid bij. Een ander speerpunt is betere voorzieningen voor de verkeersdeelnemers. En de Leidse regio moet zich ontwikkelen als een 'sociale regio waarin iedereen meetelt en meedoet'. Voorzieningen als sport, cultuur, onderwijs, openbaar vervoer en dergelijke moeten beter op elkaar worden afgestemd. De Leidse regio, zo wordt erkend, is een aantrekkelijke plek om te wonen. Volgens de prognoses neemt het aantal inwoners tot 2030 toe met 10 procent tot 220.000.

Reacties verdeeld

De reacties op de voorstellen zijn vooralsnog verdeeld. Leiderdorp staat positief tegenover een intensievere samenwerking met de buurgemeenten en had op 27 oktober nog geen half uur vergaderen nodig om de Toekomstvisie het groene licht te geven. Maar is zich er ook van bewust dat er nog een lange weg te gaan is. "Er is een quantumsprong nodig om uit de huidige bestuurlijke spagetti te komen", zo drukte D66 raadslid Joey van Boxtel het uit. De gemeenteraad is niet bang om te praten over de optie van een gemeentelijke fusie. Maar dan moeten wel de inwoners er bij worden betrokken, zo bleek uit de onlangs gehouden discussie. VVD-fractievoorzitter Ino Cooijmans stelde voor 'fuseren of niet' inzet van de volgende raadsverkiezingen te maken.

De gemeenteraad van Oegstgeest is onderling verdeeld over hoe de samenwerking gestalte moet krijgen. Het opstellen van een reactie hoe een en ander er uit moet gaan zien bezorgt de raadsleden hoofdbrekens. De lokale D66-fractie heeft wel al een heldere keuze gemaakt: fuseren en dus de zelfstandigheid van Oegstgeest opgeven.

Voorschoten houdt voor zichzelf een 'status aparte'. De gemeente zit als het ware ingeklemd tussen enerzijds de Leidse Regio en anderzijds de Haagse. Met Wassenaar bestaat er een innige samenwerking op ambtelijk gebied. Over één ding is men het roerend eens: een fusie is onbespreekbaar. De na het vertrek van burgemeester Jeroen Staatsen aangestelde waarnemer Pauline Bouvy-Koene houdt de kaarten voorlopig tegen de borst. Zij moet zich nog oriënteren op de materie.

In Zoeterwoude viert het Calimerogedrag hoogtij. De kleinste gemeente is bang in de verdrukking te komen. Hoe kan het groene karakter van het dorp worden behouden in het geweld van de regionoden, is daar de vraag.

Leiden, tenslotte, gaat uit van eigen kracht. De eertijds armlastige gemeente heeft zich ontwikkeld tot een sterke stad met een krachtige visie op de toekomst. Met de Universiteit als aanjager heeft het een sterke positie in de kenniseconomie. Het BioScience park is op dit gebied het 'paradepaardje' met een grote aantrekkingskracht op internationale ondernemingen op het gebied van research. Leiden profileert zich trots met het motto: Leiden, Stad van Ontdekkingen.