De eerstelijns zorgverleners die meedoen aan de diabetes informatiemarkt bij elkaar. | Foto: PR
De eerstelijns zorgverleners die meedoen aan de diabetes informatiemarkt bij elkaar. | Foto: PR Foto: PR

Alles over diabetes type 2

Informatiemarkt n 'Kom verder, samen werken aan je gezondheid'. Dat is de naam van de informatiemarkt over diabetes type 2 die op zaterdag 19 november van 10.00 tot 14.00 uur wordt georganiseerd in gezondheidscentrum de Florijn.

Sinds 1 april 2013 werken huisartsenpraktijk de Florijn, apotheek Boehmer, paramedisch centrum Lagas en diëtistenpraktijk Nutrisupport in een GEZ verband. De afkorting GEZ staat voor Geïntegreerde Eerstelijns Zorg. Naast deze zorgverleners zullen op 19 november ook de Diabetesvereniging Nederland en Centrum voor voettherapie Leiderdorp aanwezig zijn.

Mensen met een chronische aandoening krijgen gemiddeld hooguit 1 procent van hun tijd zorg van professionele zorgverleners, zoals huisartsen, praktijkverpleegkundigen en specialisten. Voor de overige 99 procent moeten ze zelf een manier vinden hun aandoening in het dagelijks leven te managen. Zelfmanagement helpt mensen om meer grip te krijgen op hun aandoening, zelf een deel van de zorg te bepalen en een passende leefstijl te ontwikkelen

De zorgverleners van de GEZ Florijn coachen/begeleiden patiënten bij dat zelfmanagement. Elke zorgverlener zal zaterdag vanuit zijn optiek informatie over mogelijke begeleiding geven. Bezoekers kunnen deze dag hun bloedglucosewaarde laten meten, de apotheek zal met een reis door het lichaam laten zien wat diabetes is, de diëtiste toont het belang van een juiste voeding en de praktijkverpleegkundigen wijzen de weg naar informatieve sites. Ook is het mogelijk kennis te maken met het begeleid sporten en wordt het belang van lichaamsbeweging bij diabetes duidelijk gemaakt door de fysiotherapeuten. Kortom, een leuke en informele manier om meer te weten te komen over diabetes type 2.

Alle geïnteresseerden zijn welkom en kunnen vrijblijvend binnenlopen.


Keurmerk stomazorg

Alrijne n De stomapoli van Alrijne Ziekenhuis heeft groene vinkjes ontvangen voor darm- en urinestomazorg. De Stomavereniging geeft hiermee aan dat Alrijne aansluit op de wensen en behoeften van stomadragers.

De Stomavereniging laat hiermee zien dat Alrijne Ziekenhuis voldoet aan de normering voor goede stomazorg. Mensen met een stoma vinden bijvoorbeeld dat speciale stomaverpleegkundigen hen goed begeleiden en dat hun leven en functioneren centraal staat bij de keuze voor stomamateriaal. Daarnaast biedt Alrijne Ziekenhuis extra zorg voor mensen met een stoma door middel van inloopochtenden.

De groene vinkjes blijven één jaar geldig. Voor meer informatie over de normering voor goede stomazorg zie de website www.stomavereniging.nl.


7 uur klaverjassen

zijlkwartier n Op zaterdag 26 november organiseert Buurtvereniging Zijlkwartier in het buurthuis aan de Van der Marckstraat 19 een halve klaverjasmarathon. Het kaarten begint om 15.00 uur en zal rond 22.00 uur zijn afgelopen. Afhankelijk van de speelsnelheid worden zes of zeven rondes gespeeld.

De toegang bedraagt €8,00 per persoon. Rond 18.00 uur wordt een eenvoudige soep- en broodmaaltijd geserveerd, die bij de toegangsprijs is inbegrepen. Wie mee wil doen moet zich vooraf inschrijven via de website www.zijlkwartier.nl.