Afbeelding
Foto:

Job Buddy Leiderdorp is een initiatief van en door Leiderdorpse ondernemers, ondersteund door de gemeente

Leiderdorp. Doel is om gezamenlijk werkzoekenden in Leiderdorp sneller aan een baan te helpen. De drijvende krachten achter Job Buddy zijn Astrid Selier van Stimulanszz, die ook de coördinator is, en René van Giezen van 071media plus. Iedere drie weken praten zij u via deze rubriek bij over het project.

Op 10 en 24 oktober hebben de sollicitatietrainingen plaatsgevonden. Zes Leiderdorpse werkzoekenden en hun buddy's hebben de trainingen gevolgd. Wat waren hun ervaringen?

Sollicitatietraining

Een heel belangrijke stap richting een nieuwe baan is de sollicitatietraining. Tijdens de training op 10 oktober was veel aandacht voor personal marketing: wat maakt jou bijzonder en welk probleem ga jij voor de werkgever oplossen? De deelnemers kregen naar aanleiding van een aantal vragen de opdracht om een pitch te maken. Vervolgens presenteerde iedereen zijn of haar pitch aan de groep. De medecursisten mochten de pitcher voorzien van feedback. Niet alleen over de inhoud maar ook over de lichaamshouding en intonatie van de stem. Als huiswerk kregen de deelnemers de opdracht mee om de pitch thuis verder uit te werken want deze komt zeker terug bij het oefenen van het sollicitatiegesprek.

LinkedIn

Daarnaast werd uitgelegd hoe LinkedIn een prima instrument kan zijn bij het zoeken naar een baan. LinkedIn is tegenwoordig een onmisbare vorm van social media voor bedrijven en professionals maar zeker ook voor werkzoekenden. Tijdens de training waren oooh's en aaah's niet van de lucht. Er ging voor velen een nieuwe wereld open. LinkedIn kent zoveel mogelijkheden die op het eerste gezicht niet te zien zijn. Astrid heeft de deelnemers meegenomen in de wereld van LinkedIn en hoe je deze kan inzetten in de zoektocht naar werk.

Tijdens de tweede bijeenkomst, op 24 oktober, hebben de deelnemers tips gekregen over hoe ze een opvallend cv kunnen maken. Tevens kwam aan de orde hoe je een sterke motivatiebrief kunt schrijven. Het middagdeel stond in het teken van het sollicitatiegesprek. De do's en de dont's en hoe bereid je je hier goed op voor. Na het oefenen van het sollicitatiegesprek en de nodige feedback uit de groep zijn alle deelnemers goed voorbereid op de gesprekken die gaan komen.

Groepsapp

In de groepsapp die de deelnemers aan Job Buddy met elkaar hebben aangemaakt, delen ze alle nieuwtjes met elkaar. Zo worden de toi toi toi's uitgedeeld als iemand op gesprek gaat en de teleurstelling gedeeld als er een afwijzing komt. Ook kunnen er vacatures worden doorgegeven en andere tips en weetjes worden gedeeld. Ook dit is bedoeld om het gevoel er niet alleen voor te staan te versterken.

De buddy's en werkzoekenden gaan nu met elkaar verder aan de slag en geven aan veel te hebben gehad aan de informatie die ze tijdens de trainingen hebben gekregen.

Job Coffee

Later deze maand organiseren Astrid en René de eerste zogeheten 'Job Coffee' ochtend in een horecagelegenheid in Leiderdorp. Daar ontmoeten alle deelnemers aan Job Buddy elkaar weer en kunnen dan de ervaringen van de afgelopen weken in een informele sfeer met elkaar bespreken.

Ben jij ook werkzoekende en woonachtig in Leiderdorp? Wil jij ook de steun van een buddy en de groep ervaren? In januari start een nieuwe groep. Aanmelden kan door een mailtje met je cv te sturen naar jobbuddyleiderdorp@outlook.com.



Op gewicht blijven tijdens de december feestdagen

gewichtsconsulent n De december feestdagen betekenen voor veel mensen gezelligheid, tijd doorbrengen met familie en vrienden en lekker eten. Dit gaat vaak gepaard met een overvloed in het aanbod van hapjes, drankjes en eetafspraken. Gewichtsconsulent Ans Bosman wil mensen laten zien dat ze met kleine veranderingen er iedere dag voor kunnen kiezen om zichzelf gezonder en energieker te voelen. Oók tijdens de feestdagen. Daarom voert ze vanaf vandaag tot en met 24 december samen met de overkoepelende beroepsvereniging campagne onder de naam 'Verlicht de feestdagen'.

Bosman: "De decembermaand is bij uitstek een periode waarin mensen veel 'moeten', regelwerk en stress ervaren met alle voorbereidingen voor de feestdagen. De winkels liggen vol met verleidingen waardoor het maken van bewuste keuzes is in deze periode minder vanzelfsprekend. Ik laat mensen graag zien dat ze met kleine aanpassingen veel kunnen bereiken om de feestdagen lichter en meer in balans te laten verlopen".

De Facebookpagina van Bosman (www.facebook.com/ansbosmangewichtsconsulente) wordt gedurende de campagneperiode gevuld met tips en ideeën voor het maken van bewuste keuzes in voeding en leefstijl. Consumenten kunnen er terecht voor gezonde recepten, tussendoortjes, beweegtips en suggesties voor ontspanning en balans rondom de feestdagen. Na de feestdagen is verdere persoonlijke ondersteuning mogelijk. Zo starten er in het nieuwe jaar weer een aantal groepscursussen. Zie voor meer informatie de website www.ansbosmangewichtsconsulente.nl.