Een man tekent Chinese karakters op een plein. Al tijdens de inleidende cursus krijgen de cursisten inzicht in het karakterschrift. | Foto: PR
Een man tekent Chinese karakters op een plein. Al tijdens de inleidende cursus krijgen de cursisten inzicht in het karakterschrift. | Foto: PR Foto: PR

Kennismaken met de Chinese taal en cultuur

LVU n 'Chinese cultuur, actualiteit en taal' luidt voluit de titel van de cursus die de Volksuniversiteit Leiderdorp (LVU) vanaf 1 december aanbiedt. Het gaat om een inleidende cursus van vier lessen op achtereenvolgende donderdagavonden. De lessen worden gegeven in De Sterrentuin. In januari is er een vervolgcursus.

China is een land dat de laatste jaren bijna dagelijks in het nieuws is. Wij kennen het als een land met een geweldige economische ontwikkeling en een immense bevolking. Ook als een land met enorme steden, hoge flatgebouwen en snel toenemend gemotoriseerd verkeer. Net als bij ons lijkt de technologie in alles door te dringen. Maar de enorme snelheid waarmee de ontwikkelingen gaan en de massaliteit ervan zijn zeer intrigerend.

Cursisten maken kennis met een aantal facetten van de Chinese samenleving. Wie op zakenreis naar China gaat, het land bezoekt als toerist of er familiebanden mee heeft, kan veel profijt hebben van de inleidende cursus die de LVU biedt en die in januari een vervolg krijgt. Tijdens de inleidende cursus komen vier onderwerpen aan de orde: het gezin, het karakterschrift, de politiek en de Chinese filosofie. In de vervolgcursus, waarvoor apart moet worden ingeschreven, worden onderwerpen behandeld als het eten in China, het milieu, de literatuur, sport en vrije tijd, en urbanisatie.

De docente Lonneke Mennen begon haar studie sinologie (kennis van de Chinese taal en cultuur) in 2006. In eerste instantie werd zij vooral geboeid door de taal, het Mandarijn, en het karakterschrift. Toen ze vorderde met haar studie kwamen daar de religies (boeddhisme, confucianisme en taoïsme) en de Chinese literatuur bij. Zij komt vrijwel jaarlijks in China en geniet dan vooral van de gesprekken met de gewone Chinezen. Ze houdt het Chinese nieuws in de gaten en zal de actualiteiten opnemen in de cursus.

Tijdens de inleidende cursus al zullen de cursisten inzicht krijgen in het karakterschrift; er zit een idee achter. Elke les leren ze ook enkele woordjes en hun uitspraak. Ze leren wat een toontaal is, want dat is het Chinees. Ze zien hoe de Chinezen hun eigen schrift onder de knie krijgen. Hoe Chinezen geacht worden zich te gedragen, hoe begroetingen verlopen en wat taboe-onderwerpen zijn. En, bijvoorbeeld, welke belangrijke plaats gezamenlijk eten in China inneemt. Wie de cursus gevolgd heeft zal bij zijn ontmoeting met Chinezen weten waarop te letten.


Test je muziekkennis

quiz n Vanwege het grote succes van de vorige editie organiseert Things2Do op zondagmiddag 13 november opnieuw een muziekquiz in het Leiderdorpse café-restaurant De Hollandsche Tuyn.

Inschrijven kan als team (maximaal vijf personen per team) voor 5 euro per persoon. Leuk voor vrijgezellenuitjes, familiefeestjes of gewoon eens iets anders op de zondagmiddag. De kennis van de deelnemers in onder meer de volgende categorieën wordt getest: CD-hoezen, Muziek algemeen, Waar of niet waar, Welke songs hoor je, Maak af, Wie of wat zie je op de foto en Videofragmenten.

De quiz start om 15.30 uur (inloop vanaf 15.00 uur). Reserveren kan via tel. (071) 541 14 64. Na afloop is het mogelijk te genieten van een dagschotel voor € 12,50 p.p. Dit keer staat runderentrecote met pepersaus, frites en salade op het menu. Ook hiervoor is vooraf reserveren gewenst.