Een kraamsuite in het nieuwe Moeder- en Kindcentrum Alrijne. | Foto: PR
Een kraamsuite in het nieuwe Moeder- en Kindcentrum Alrijne. | Foto: PR Foto: PR

Open huis Moeder- en Kindcentrum Alrijne

gezondheidszorg n Alrijne Ziekenhuis houdt op zaterdag 12 november open huis in het nieuwe Moeder- en Kindcentrum op locatie Leiderdorp. Zwangeren, kinderen en hun ouders, en andere belangstellenden zijn tussen 10.00 en 14.00 uur van harte welkom om de nieuwe Kind- en Jeugdafdeling en de vernieuwde afdeling Verloskunde te komen bekijken. Er zijn allerlei activiteiten voor jong en oud.

Zwangeren kunnen een echo laten maken of een foto van hun buik. Moeders kunnen hun baby laten masseren of speeddaten met een lactatiekundige (borstvoedingsdeskundige). Kinderen kunnen met pop of knuffel naar de poppendokter, zelf voor verpleegkundige spelen of een CliniClown de hand schudden. Ook zijn er kraam- en kindgerichte stands. Het nieuwe Moeder- en Kindcentrum krijgt ook een eigen ambassadeur. Op de open dag maakt Alrijne Ziekenhuis bekend wie dat is: een BN-er uit de regio!

Kleinschalig en gezinsgericht

In het Moeder- en Kindcentrum bevindt zich onder andere een prachtig verbouwde Kind- en Jeugdafdeling en een vernieuwde afdeling Verloskunde. Vrouwen die zijn bevallen komen altijd in een kraamsuite, waarbij voor de partner de mogelijkheid bestaat om te blijven slapen. De zorg van het Moeder- en Kindcentrum van Alrijne is gezinsgericht in een kleinschalige en huiselijke omgeving. Ook wel Familiy Centered Care genoemd.

Het Moeder- en Kindcentrum bestaat uit een aantal afdelingen: de Kind- en Jeugdafdeling, kraamsuites, verloskamers, couveusesuites- en zaal en de poliklinieken Verloskunde en Kind en Jeugd. Meer informatie: www.alrijne.nl/moederkindcentrum

Alle klinische opnames (kind/jeugd, zwangeren) en bevallingen vinden nu in het Alrijne Ziekenhuis locatie Leiderdorp plaats. Voor dagopname, zoals het verwijderen van keelamandelen of het plaatsen van buisjes in de oren kunnen kinderen terecht op de locaties Leiden en Alphen aan den Rijn. Poliklinische zorg vindt plaats op de locaties Leiderdorp, Leiden, Alphen aan de Rijn en Katwijk.


Informatieavond over project Moderne Matteüs

projectkoor n In de week voor Pasen wordt in de Protestantse Gemeente Leiderdorp voor de tweede keer de volledige Moderne Matteüs uitgevoerd. Op vrijdagavond 4 november vindt in de Scheppingskerk een informatieavond plaats.

Vanaf dinsdag 6 december gaat een projectkoor aan de slag met dit passiestuk. De Moderne Matteüs, geschreven door Piet van Midden en Gerard van Amstel, vertelt het lijdensverhaal van Jezus in een moderne setting. Repetities zijn afwisselend op dinsdag en vrijdag. De uitvoeringen staan gepland op 8, 9 en 14 april. In totaal gaat het om circa twintig repetities, inclusief generale en uitvoeringen. Kosten van deelname zijn € 60.

Wie wil meewerken aan dit project is welkom op de informatieavond op vrijdagavond 4 november om 20.00 uur in de Scheppingskerk aan de Van Poelgeestlaan 2 in Leiderdorp. Nu al aanmelden is ook mogelijk. Mail daarvoor je gegevens en zangstem aan modernematteüs@gmail.com.


Informatieavond over geheugenproblemen

bijeenkomst n EVA organiseert dinsdag 15 november samen met het Ontmoetingscentrum Dementie van ActiVite de bijeenkomst 'Zorgen om het geheugen'.

Deze avond is bedoeld voor iedereen die zich zorgen maakt over het geheugen van een naaste (partner, vader, moeder, buurvrouw). Wanneer is er sprake van dementie en wanneer is er sprake van 'normaal' geheugenverlies? Welke (ondersteunings)mogelijkheden zijn er allemaal als er sprake is van dementie? Wat kun je doen bij normale vergeetachtigheid? Al deze vragen komen op deze avond aan bod. Er is daarnaast veel ruimte om vragen te stellen.

De avond vindt plaats van 19.30 tot 21.00 uur (inloop vanaf 19.00 uur) in OCD Leiderdorp bij ActiVite aan de Ommedijk 120 in Leiderdorp. Graag vooraf aanmelden bij Marijke Poot via e-mail m.poot@activite.nl, of tel. 06 – 271 56 262.