V.l.n.r. taalkundige Lut Colman, LVU voorzitter Emil Broesterhuizen en burgemeester Laila Driessen. | Foto: C. v.d. Laan
V.l.n.r. taalkundige Lut Colman, LVU voorzitter Emil Broesterhuizen en burgemeester Laila Driessen. | Foto: C. v.d. Laan Foto: Corrie van der Laan

Inschrijving open voor Groot Leiderdorps Dictee

taal n De hersenen zullen weer kraken op donderdagavond 17 november in de raadszaal van het gemeentehuis. Nee, niet omdat er ingewikkelde politieke kwesties aan de orde zijn. Dit is de avond van het Vijfde Groot Leiderdorps Dictee en de deelnemers zullen hun uiterste best moeten doen om de ongetwijfeld weer razend listige spellings- en stijlvalkuilen in de tekst te vermijden.

Het dictee is net als vorig jaar opgesteld door Tanneke Schoonheim, voorzitter van de Commissie Spelling van de Nederlandse Taalunie. Zij heeft bij haar eerste dictee al laten zien een meester te zijn in het kiezen van bedrieglijk 'gewoon' klinkende woorden die je toch zomaar verkeerd schrijft. De organisatie is in handen van de Volksuniversiteit Leiderdorp (LVU) die hierin nauw samenwerkt met de gemeente. "Het is een evenement dat echt past bij de LVU", zegt voorzitter Emil Broesterhuizen. "En om eerlijk te zijn willen we ons hiermee ook een beetje in de kijker spelen."

Zoals inmiddels traditie is, leest burgemeester Laila Driessen de tekst voor. Een klus waar ze met plezier naar uit ziet. "Het is weer een mooie gelegenheid om Leiderdorpers met elkaar te verbinden", zegt ze.

De LVU probeert altijd een aantal 'bekende Leiderdorpers' te verleiden mee te doen, wat tot nu toe iedere keer aardig lukt. Onder hen zullen in ieder geval de nodige vertegenwoordigers van de politieke partijen in de gemeenteraad zijn, weet Driessen nu al. Ook komen er ieder jaar enkele 'dicteetijgers' opdagen, mensen voor wie het maken van dictees hun grote hobby is en die er razend goed in zijn. Zoals de winnaar van vorig jaar, Rein Leentfaar uit Breskens. Hij had toen drie fouten. Omdat deze specialisten eigenlijk niet te verslaan zijn, wordt ook altijd een prijs uitgeloofd voor de beste Leiderdorper. Deze zat de afgelopen jaren steeds net onder de 20 fouten. Daarnaast zijn er altijd nog enkele andere prijzen, bijvoorbeeld voor de jongste en/of oudste deelnemer. De prijzen worden gedoneerd door boekhandel De Kler en de LVU.

Na afloop van het dictee wordt bij het nakijken uitleg gegeven door de opsteller. Omdat Schoonheim verhinderd is, wordt die taak overgenomen door Lut Colman, onderzoeker aan het Instituut voor de Nederlandse Taal in Leiden. Terwijl de jury zich buigt over de resultaten, kunnen de deelnemers gezellig napraten in het atrium, waar de gemeente zorgt voor een drankje en hapje (gesponsord door De Spakenburgse Visspecialist)

Het Vijfde Leiderdorps Dictee begint om 19.30 uur. Wie mee wil doen moet zich vooraf opgeven bij de LVU. Aanmelden kan tot uiterlijk 15 november 12.00 uur door een e-mail met naam en adres te sturen naar leiderdorp@volksuniversiteit.nl of te bellen naar (071) 5411732 (maandag t/m donderdag, 09.30-12.00 uur).