Kevin van Rooijen in actie. | Foto: PR
Kevin van Rooijen in actie. | Foto: PR Foto: PR

NK bowlen voor jeugd wordt echte happening

n Kevin van Rooijen hoopt uit te blinken op 'thuistoernooi'

bowlen n Afgelopen zomer werd hij met zijn team 10de tijdens de wereldkampioenschappen bowlen voor de jeugd tot en met 21 jaar. Een prima prestatie. De komende weken hoopt hij te vlammen tijdens de Nederlands jeugdkampioenschappen die van 29 oktober tot en met 13 november worden gehouden in Sport City Bowling in Leiderdorp. Voor Kevin van Rooijen (19) een 'thuistoernooi', want hij traint en werkt in het bowlingcentrum boven winkelcentrum Winkelhof.

Door: Corrie van der Laan

Van Rooijen, die woont in Voorschoten, gooide zijn eerste ballen toen hij pas 7 jaar was. "Ik turnde maar wilde eigenlijk wat anders. Een vriendin van mijn moeder had een bowlingbaan in Leiden, waar ik het een keer mocht uitproberen." Niet alleen vond hij het bowlen hartstikke leuk, hij bleek er ook talent voor te hebben. Met veel enthousiasme en veel trainen heeft hij een plek veroverd in de top van de Nederlandse bowlingjeugd. De uitzending met Team Holland naar de World Bowling Youth Championships in Lincoln (Nebraska, USA) was tot nu toe het hoogtepunt in zijn carrière. "We speelden met een team van vier jongens uit het hele land. De bowlingwereld is hier maar klein dus we kenden elkaar allemaal, zijn zelfs goede vrienden."

170 inschrijvingen

Bij de Nederlandse Kampioenschappen in Leiderdorp wordt niet in teams gespeeld, wel individueel en dubbel. In totaal zijn er maar liefst 170 inschrijvingen, vertelt manager Marcel van Veelen van Sport City Bowling. De spelers en speelsters worden ingedeeld in jongens en meisjes en in leeftijdscategorieën: tot en met 13 jaar, tot en met 16 jaar, tot en met 18 jaar en tot en met 21 jaar. Die laatste categorie, de Jong Senioren waarin ook Kevin van Rooijen uitkomt, is dit jaar in ons land voor het eerst toegevoegd bij de jeugdkampioenschappen. Vanaf komende zaterdag worden in de weekends de voorrondes gebowld, de beste acht per categorie gaan naar de finales op zondag 13 oktober.

Oliepatroon

Van Veelen is er trots op dat zijn 'huis' zoals dat in bowlingtermen heet, uitverkoren is als strijdtoneel voor de kampioenschappen. Lang niet ieder bowlingcentrum is daarvoor geschikt, vertelt hij. "Je moet bijvoorbeeld minimaal twaalf banen hebben, liever nog zestien, zoals bij ons." Een andere belangrijke voorwaarde is de aanwezigheid van een oliemachine. Van Veelen legt uit dat de banen voorafgaand aan de wedstrijden volgens voorgeschreven patronen geolied worden. "Dat patroon heeft invloed op de baan van de bal, dus dat is heel belangrijk", vult Van Rooijen aan. En last but not least: er moet plek zijn vanwaar het publiek de wedstrijden kan zien. "Bij ons is dat geen probleem, toeschouwers kunnen zelfs comfortabel vanuit het restaurant kijken", zegt Van Veelen.

Voor het publiek is het zeker op de finaledag de moeite waard om te komen kijken. Van Veelen: "Het wordt een echte happening. Tussen de finalewedstrijden door zijn er allerlei publieksevenementen, zoals een ouder-kind toernooitje en demonstraties van bepaalde soorten worpen. De dag wordt aan elkaar gepraat door een presentator die ook interviews afneemt bij de deelnemers."

Toeschouwers hebben gratis toegang bij de voorrondes en de finalewedstrijden. Meer informatie: www.sportcitybowling.nl.