Een scène uit Odysseus Misdadiger. | Foto: PR
Een scène uit Odysseus Misdadiger. | Foto: PR Foto: PR

Odysseus in ander jasje

toneel n In oktober-november speelt Al Dente 'Odysseus, Misdadiger', een bewerking van 'Odysseus, Verbrecher' van de Oostenrijkse schrijver Christoph Ransmayr, geschreven in 2010.

Artistiek leider en regisseur Jos Nijhof verwierf de rechten om de tekst in de door hem gemaakte bewerking van het 'thuiskomst-drama' op te voeren en dus beleeft Odysseus, Misdadiger dankzij Al Dente zijn Nederlandse première.

maatschappelijk relevant

Odysseus, Misdadiger is actueel en maatschappelijk relevant. Het stuk legt een interessante verbinding tussen het klassieke verhaal en het moderne theater zoals Al Dente dat wil brengen. Centraal staat de figuur Odysseus die na twintig jaar terugkomt naar het eiland Ithaka. Hij herkent zijn land niet meer en zijn land herkent hem niet meer. De oorlog heeft diepe wonden geslagen en de tijd heeft zijn tol geëist. Zowel de achterblijvers als de teruggekeerde held zijn in verwarring. Is er een toekomst voor de thuiskomer? Of zijn er oorlogen waaruit zelfs de allerdappersten zich maar beter terug kunnen trekken?

Bewerking, spel en regie beloven een soms venijnige, soms ontroerende, maar altijd knisperend frisse en eigentijdse variant op de thuiskomst van de soldaat Odysseus.

Oorspronkelijk zou Al Dente de voorstelling spelen in het voormalige Natuurhistorisch Museum aan de Raamsteeg in Leiden. Onvoorziene bouwtechnische omstandigheden verhinderden het gebruik van die locatie echter. Gelukkig vond Al Dente in theater De Ware Liefde aan de Kagerstraat 1 in Leiden een vertrouwde speelplek: tussen vrijdag 28 oktober en zaterdag 19 november zal Odysseus, Misdadiger daar dertien keer te zien zijn.

Verdere informatie, speeldata en reserveringen: www.aldente.nl.


Jubileumconcert C.O.V. Excelsior

koor n Zondag 30 oktober geeft COV Excelsior een jubileumconcert in de Scheppingskerk aan de Van Poelgeestlaan 2 in Leiderdorp. Uitgevoerd worden het 'Magnificat' van John Rutter en het 'Te Deum' van Karl Jenkins.

Medewerking wordt verleend door de sopraan Heleen Koele en het Leiderdorps Kamerorkest. Dirigent is Hans van der Toorn, alweer ruim tien jaar de vaste dirigent van Excelsior.

Het concert begint om 15.00 uur. Na afloop is er een feestelijke nazit met drankje en een hapje. Toegangskaarten ad € 20,- inclusief programmaboekje en consumpties zijn te bestellen via www.covexcelsiorleiderdorp.nl en te koop voor aanvang van het concert aan de kerk.


Muzikaal Tuynieren met Whitecomb

band n Zondag 30 oktober is de volgende Muzikaal Tuynieren in café De Hollandsche Tuyn in Leiderdorp. Dit keer is het de band Whitecomb die voor de muzikale gezelligheid zorgt.

Whitecomb is ontstaan bij tafeltennisvereniging Docos in Leiden, toen nog onder de naam Docos Band. Oorspronkelijk bestond de band alleen uit tafeltennissers. Nu spelen er ook niet-tafeltennissers mee en met het veranderen van de naam naar 'Whitecomb' heeft de groep het imago van verenigingsbandje achter zich gelaten en is muzikaal volwassen geworden.

Whitecomb bestaat uit vijf enthousiaste muzikanten. Met de klanken van gitaren, contrabas en piano spelen ze alles wat maar swingt. Van blues tot country, van folk tot indie pop. Naast akoestisch voor de intiemere setting spelen ze ook versterkt voor de grotere optredens. Whitecomb zorgt voor muzikaal vermaak tijdens een borrel of lunch, of laat de mensen meeswingen op feesten en partijen. Met deelnames aan straatmuzikantenfestival de Gouden Pet, verschillende open podia, optredens in binnen- en buitenland, voor publiek variërend in aantal van twintig tot tweehonderd laat Whitecomb zien dat het met verschillende omstandigheden uit de voeten kan.

Publiek is zondag vanaf 16.00 uur welkom in De Hollandsche Tuyn aan de Hoofdstraat 24 in Leiderdorp. Het optreden duurt tot 18.00 uur. Daarna wordt een eenvoudige maar lekkere dagschotel geserveerd voor maar € 12,50. Dit keer bestaat het menu uit penne met bolognesesaus en verse basilicum en salade met komkommer en dille. Wie mee wil eten wordt aangeraden vooraf te reserveren via (071) 541 14 64.

Whitecomb speelt alles wat er maar swingt. | Foto: PR